Замъкът Фредериксборг

18.01.2010
Frederiksborg

Замъкът Фредериксборг (Frederiksborg Castle) или Фредериксборг Палас е един от съвършените дворци на територията на Дания. Този замък се намира на север от столицата Копенхаген, в района Хилереде. Това градче е красиво разположено върху три малки острова насред езеро. На самия му бряг стои величествено и невероятно красивият Фредериксборг, пред който се разкрива съвършено аранжирани барокови градини.

Историята на Фредериксборг започва с построяването му като официална кралска резиденция на крал Кристиан IV. Най-старите части на замъка, които са се запазили до днес , датират от 1560 г. и са построени от крал Фридрих II, на когото е кръстен и самият Фредериксборг. Днес замъкът вече не е царски дворец, а фукционира като Национален исторически музей.

Все още обаче Фредериксборг е тясно свързан с настоящия монарх Кристиан Четвърти, посредством дворцовия параклис и Баните към двореца. Всички монарски с изключение на Кристиан 7 са били помазани и коронясани в параклиса на Фредериксборг. Кристиян 5 е първият, който е взел короната в параклиса и всъщност този, който го е изградил.

Малката постройка, която се нарича Къщата Баня е запазена още от оригиналния дворец на крал Фридрих II. Тя е построена през 1580 г., като се отличава с пищо украсения си портал, допълнен от увити йонийски колони. Сред маски на лъвове стои герб или по-скоро щит с мотото „Надявам се да остана насаме с Господ”. Днес тази постройка се използва от кралицата, която често обядва тук. Къщата не е отворена за обществени посещения.

Замъкът е прочут с интериорите на Тронната и Рицарската си зали. Замъкът Фредериксборг е обкръжен от невероятно красив и отлично аранжиран парк, с множество алеи, красиво езеро, в което плуват птици и лебеди.

Frederiksborg Palace

Замъкът Фредериксборг е известен с разкоша, пищна украса и стила си. Интериорът е подсилен с красиви стъклописи, изработени най-фино, както и орнаменти в топли цветове по таваните. Навсякъде по стените могат да се видят гербове от битките през годините, портрети на фамилията и интересни гоблени.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати