Замъкът Молина

19.12.2010

Замъкът Молина (Molina Castle) е впечатляваща средновековна крепост, импресираща с мощното си присъствие и обща панорама. Макар и потънал в руини Молина напомня за накогашното си величие, особено ако я погледнете отдалеч и обхванете мащабните й оградни стени. Днес крепостта, известна още като Молина де Арагон е една от най-големите и най-интересните средновековни постройки, които са успели да се съхранят до наши дни.

Замъкът Молина се намира в едноименния града, разположен в източната част на провинция Гуадалахара в Испания. Още от древни времена укрепена постройка е била издигната на невисокия хълм, на който днес стои средновековната крепост Молина. Мястото е стратегическо, а освен това плодородните почви в района и близостта на река Гало са предпоставки за ранното заселване на района.

Молина Замък

Данни за предшественика на сегашния Молина има и те сочат, че замъкът е построен през 10 и 11 век от маврите, въпреки че в тагавашните си размери укреплението е било по-малко и по-слабо що се отнася до отбранителни възможности. Градът, оформен от Молина де Арагон се превръща в столица на областта.

През 1129 г. , по време на Реконкуиста на района, замъкът е завзет от крал Алфонсо I – Боеца. Молина става обект на териториален спор между царства Арагон и Кастилия заради стратегическото местоположение на замъка Молина, който по-това време е бил разположен в един негостоприемен и почти незаселен район. Победител от спора е Кастиля.

През 12 и 13 век за Молина и населението на крепостта са благоприятни години, като замъкът се радва на относитела независимост. По това време е известен като Молина се лос Кабалерос. Жителите на укреплението трескаво работели по укрепването на Молина, като го подсилили със стени и кули и в крайна сметка го довели до вида, в който се е запазил до ден днешен.

Те бяха постепенно засили със стени и кули, докато те видели за момента външен вид. През 14 век крепостта Молина става арена на въстанието на жителите й, които се борели за своята независимост. По това време за период от 6 г. замъкът е в ръцете на кралство Арагон. През следващите векове Молина остава почти непокътнат, докато през 19 век той осъмва опразнен и без всякаква функция.

Молина е типичната средновековна крепост с размери 80x40, което показва, че той не е служел само като бойна крепост. В него в онези векове е имало затвор, дворец, кухни, караулно помещение и няколко военни сгради. Извън стените на замъка, по-нагоре по хълма, е разположена особена сграда, наречена кулата на Арагон. Тя е служела за наблюдателница, но по своята същност във вътрешността си е замък. Кулата Арагон била свързана със същинския замък Молина посредством зигзагообразен подземен тунел, който все още може да се види и днес.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати