Замъкът Валенсия де Дон Жуан

15.01.2011
Замъкът Валенсия де Дон Жуан

Като чуете името на тази ранносредновековна постройка в Испания, първото, което бихте си помислили е, че този замък има нещо общо с прочутия женски прелъстител Дон Жуан. Това обаче не е съвсем вярно. По-скоро истината е, че това е фамилията на една от собственичките му, а всъщност така се кава и градчето, в което замъкът се намира. Валенсия де Дон Жуан е испанска община, разположена в провинция Леон, на областта Кастилия и Леон.

Валенсия де Дон Жуан (Valencia de Don Juan) е емблемата на малкото испанско градче. Този дворец е построен върху основите на първоначалната арабска крепост, издигната от кал. Върху нея през 15 век се появява замък, който се намира в средата на тогавашното феодално владение Акуна.

В началото и през целия 12 век Валенсия де Дон Жуан е била известна като една от най-мощните крепости в провинция Леон. По това време укреплението е се е наричало Коянза. Това продължило, докато Алфонсо VIII не му дал наименованието Валенсия. Името Дон Жуан идва от сина му Алфонсо, който кръстил така своето владение в края на 17 век.

Макар и строена предимно през 15 век Валенсия де Дон Жуан е с подчертано мавритански архитектурен стил. Наблизо преминава река Есла, която навремето е осигурявала защитата от вражески атаки на една от страните на замъка. Същeвременно към нейните води се е откривала прекрасна гледка от терасата на третия етаж на двореца.

Днес замъкът е потънал в руини въпреки многократните реставрации през последните два века. До този момент са успели да се съхранят четири тройни кули, които се намират на югозападния край на обширното укрепление. Южната кула е главната наблюдателница, като е по-висока и стабилна от останалите три. Тази главна кула е съставена от шест по-малки и тънки кулички, които изпъкват от стената на Валенсия де Дон Жуан.

На страната, която гледа към селището, е на лице неголям защитен ров, който е подкрепен с ниска защитна стена, заключена между масивни квадратни кули. Целият замък Валенсия де Дон Жуан е издигнат от каменни блокове. Днес замъкът функционира като музей, чиято експозиция е разпределена на три етажа, които представят най-важните етапи в историята на града и неговата крепост.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати