Замъкът Пембрук

30.03.2010

Замъкът Пембрук (Pembroke Castle) е една от най-големите и най-добре запазените средновековни крепости на територията на Уелс. Тази масивна дворцова постройка е красиво разположена на скалист нос по бреговете на река Пембрук , което тече през едноименния град. В тази част на Западен Уелс (West Wales) освен замъка Пембрук може да видите и красивото езеро Лили с неговите многобройни диви патици. То е разположено малко по-на юг от крепостта.

Пембрук има дълга и интересна история. Съществуват доказателства, че на неговото стратегически подбрано място някога се е издигало римско укрепление. Малко по-късно територията е завзета от норманите, които около 1093 г. издигат тук своя крепост състояща се от малък вътрешен двор, разположен на ръба на скалата. Няколко години по-късно замъкът Пембрук успява да устои на сериозна атака от страна на уелсци, въпреки че запасите и провизиите на крепостта са буквално изчерпани.

В края на 12 век замъкът Пембрук става новатор в архитектурното строителство, като няма равен по внушителност на фасадата. Освен това в него се е извисявала мощна цилиндрична кула, която завършвала с необичаен каменен купол. През 1189 г. замъкът Пембрук попада в ръцете на е придобит от Уилям Маршал, на когото се дължи външния вид на замъка така, както се е запазил и до ден днешен. Маршал превръща по-ранното дървено укрепление в каменен замък.

Pembroke Castle

И днес безкрайните проходи, тунели и стълбищата, които са построени през средновековието, са изключително интересни за проучване. По-голямата част от постройките в състава на Пембрук са издигнати през късния 14 век. Тогава е изградена и новата Голяма зала, която е разположена под естествено образувала се в резултат на водната ерозия пещера под замъка. Предполага се, че някога там са съхранявали и лодки.

През 1648 г. дворецът Пембрук е подложен на седем седмичната обсада на Оливър Кромуел (Oliver Cromwell). Най-накрая крепостта не успява да устои на натиска на Кромуел и пада под негово командване. Той разпорежда Пембрук да бъде унищожен, като дори насърчава местните хора да разграбват каменните й блокове и да ги използват за собствени цели. След това Пембрук е оставен на произвола на съдбата.

Днес замъкът Пембрук е една от най-посещаваните средновековни крепости в Уелс. Той се счита за най-голямата частна собственост на територия на страната, като е притежание на фамилия Филипс (Philipps). Днес освен интригуващия лабиринт от подземия, тунели и тайни зали, в Пембрук може да разгледате интересна историческа изложба, която разказва за миналото на района и замъка. Красивите зелени поляни, с които е заобиколен Пембрук са подходящи за пикник или разходки.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати