Замъкът Хеме

06.04.2010
Hame Castle

Замъкът Хеме (Häme Castle) е атрактивна средновековна постройка, разположена сред живописна зелена местност в град Хемеенлина (Hämeenlinna) във Финландия. Замъкът лежи с цялата си внушителност на брега на езерото (Vanajavesi) в центъра на финландския град и е една от основните туристически забележителности в тази част на страната. Някога оригиналната крепост Хеме е била разположена върху остров.

Повечето археолози и историци смятат, че Замъкът Хеме е построен някъде към края на 13-тото столетие от граф Birger, който предприел поход към тукашните територии по време на т.нар Втори шведски кръстоносен поход. Обичайно за повечето средновековни укрепления и Хеме е подсигурен от защитен ров плюс водната преграда на езерото. Има нещо обаче, което отличава замъка край Хемеенлина от всички останали подобни конструкции.

Единствено крепостта Хеме е построена от червени тухли. Днес руините, остнали от най-старат крепост не могат да се определят на по-стари отпреди 1320 г. Замъкът Хеме губени военно си значение и мощ към края на 16 век. Дефанзивните конструкции на крепостта са реставрирани през 18 век, като са пристроени бастиони около основните укрепления на Хеме.

Също през това столетие е пристроен и третият етаж от основният дворец, като същевременно са подновени ограждащите стени. През 19 век по стечение на историческите обстоятелства каменните подземия и зали на замъка служат като затвор. Тази функция крепостта изпълнява от 1837 почти до 1953 година. Тогава е предприета мащабна реставрация на средновековните руини. Затворът е проектирана от известния финландски архитект Карл Енгел (Carl Engel).

От 1988 г. Замъкът Хеме е дом на интересна музейна експозиция, като част от залите и помещенията могат да се наемат за частни партита и различни събития. Сред музейните изложби може да разгледате една, която разказва за години, през които Хеме служи за затвор. В рамките на замъка има исторически и артилерийски музей.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати