Замъкът Carisbrooke

26.04.2010
Carisbrooke

Замъкът Carisbrooke /Carisbrooke Castle/ е разположен в малкото едноименно английско слеце. Той представлява сърцето на Остров Уайт, като е доста близо и до град Нюпорт. Carisbrooke е поредният отличен пример за ранносредновековен замък на територията на Великобритания, като и до днес блестящата му военна архитектура се извисява на неголям хълм, доминиращ на селото.

Предполага се, че укрепление на мястото на днешния Carisbrooke е имало още по римско време, някъде преди 7 век, към края на Великата Римска империя. След това районът е завзет от саксонците, които управлявали крепостта около 8 век. По време на 10-тото столетие защитната стена на Carisbrooke е издигната по ръба на хълма, за да осигури защита от набезите на викингите по онова време.

По-масивната крепост Carisbrooke се появява през 11 век, а многоъгълната структура на укреплението и на главната постройка отвъд стените се появява през втората половина на 12 век. Горе-долу по същото време са построени и каменните защитни стени и наблюдателните кули в югоизточната и югозападната част на Carisbrooke. Откъм западната страна на целия комплекс е издигната входната порта, която е заобиколена от две масивни кули. Подвижната вертикална решетка на крепостта все още може да се види.

Този входен портал е изграден някъде между 14 и 15 век, на мястото на по-ранен, построен от първоначалните собственици на Carisbrooke – семейство Ридуерс, който влядеят двореца повече от 200 г. През 1293 г. той е продаден на Едуард I.

Днес в Carisbrooke все още могат да се видят два оригинални средновековни кладенеца. Голяма част от сградите и помещенията на Carisbrooke са построени предимно през 13 век, откогато датира и Голямата зала с внушителната й камина. Все пак всички собственици на Carisbrooke през вековете са предприемали реконструкции, като днес е доста лесно да се установи, коя част от замъка точно по кое време е издигната.

Една от забележителните части на замъка Carisbrooke е реставрираният в стила си от 13 век параклис, който е поръчан от графиня Изабела. Макар и белязан от непоправимите щети на времето, красотата и разкоша на този прекрасен параклис и днес могат да се видят в оригиналния дизайн на Изабела. През изминалия век параклисът е окончателно реставриран в чест на Крал Чарлз I, който лежи заключен в Carisbrooke цяла една година преди съдебния си процес.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати