Замъкът Стен в Антверпен

07.04.2010
Steen Castle

Историческият средновековен замък Стен /Steen Castle/ или по-известен още като Хет Стен е една от най-големите забележителности на белгийския град Антверпен. Антверпен има вековна богата история, като е известен като благородническата столица на страната. Той е разположен в едноименната северна част на Белгия, като самият Антверпен лежи на десния бряг на река Шелд (river Scheldt), която се влива в Северно море. Пристанището на Антверпен е второто по големина в Европейския съюз след това на Ротердам. Внушителният замък Хет Стен се намира в стария град на Антверпен.

Издигнат между 1200 и 1225 година замъкът Стен днес се счита за най-старата сграда в този белгийски град. По това време дворецът е известен просто като замъка Антверпен. След един основен ремонт и разширяване на средновековната крепост през 1520 година по време на управлението на Карл V (Charles V), тя започва да се нарича Хет Стен, което в буквален превод означава „Скалата”. Преди обаче да се стигне до това наименование, замъкът известно време се е наричал Heeren Steen или „Кралския камък/скала”. По принцип холандската дума Steen се използва както камък, така и замък.

В първите векове след построяването си Хет Стен се използва за контрол на плавателните съдове по река Шелд. След 1303 година Хет Стен навлиза в доста дълъг и тъмен период от историята си, когато се използва като затвор. Като такъв дворецът служи чак до 1827 година. За този значителен период от време Хет Стен става арена на стотици, навярно хиляди жестоки убийства и мъчения.

По-богатите затворници били заключвани в дясното крило, а бедните – в лявото. Всички те обаче ставали жертва на невероятните мъчения, с които бил известен затворът Хет Стен – разчленяване, рязане на ръце, крака, глави, изгаряне и т.н.

По-късно част от конструкцията на замъка е била разрушена, за да се изградят пътища, свързващи южната и северната част на пристанището.

През 1890 година Хет Стен става музей на археологията, а през 1952 г. като добавка е изграден и музея на морската история в Антверпен. В него също така може да видите и военен паметник на канадски войници от Втората световна война. Националния морски музей в Хет Стен функционира до 2008 година, след което е закрит.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати