Манастирът Мадона дел Сасо

17.11.2010

Манастирът Мадона дел Сасо (Madonna del Sasso) се счита за един от най-красивите в цял свят. Мадона дел Сасо по своята същност е поклонническа черква, която доминира над град Орселина (Orselina), разположен в областта на Локарно (Locarno), която заема територия в югоизточната част на Швейцария. Старият град Локарно е едно от най-слънчевите места в цяла Швейцария. Градът, живописно разположен на овален залив, е приютил много исторически забележителности, но безспорната атракция е манастирската обител Мадона дел Сасо.

Стояща край красиво езеро, тя е магнетично място, както за много туристи, така и за много поклоници. Към красивата поклонническа черква Мадона дел Сасо е изграден Капуцински манастир. Той е построен в памет на Дева Мария, манастирът Мадона дел Сасо се извисява от своята гориста канара. В буквален превод „Сасо” означава скала.

Една интересна история, свързана с поставяне основите на обителта разказва как Света Дева мария се явила като видение на монаха Бартоломео да Ивреа (Bartholomeo da Ivrea), който служел в манастира Сан Франциско в града, в нощта на 14 срещу 15 август. Годината на видението била 1480-та. Седем години по-късно на гористия живописен хълм се появява новопостроеният манастир Мадона дел Сасо.

Манастирът Мадона дел Сасо

Днес манастирът Мадона дел Сасо предлага забележителна гледка към града, който се намира под него и към красивото езеро. До обителта може да се стигне лесно, като се предприеме една двадесет минутна разходка.

По време на нея ще имате възможност да се насладите и на прекрасните природни картини в дефилето Torrente Ramogno . Пред манастира има специално изградена за посетителите платформа за наблюдение. Имате възможност да вземете от гарата на града въжена железница, с която пътят до манастира Мадона дел Сасо е около половин час.

В рамките на манастира е изграден интересен музей с изключително богата колекция от икони. Това далеч не е всичко, което изчерпва огромното богатство от свещени произведения на изкуството, които притежава манастирът Мадона дел Сасо. Интериорът му е украсен доста щедро. Най-голямата скупоценност на обителта си остава светилището, което привлича поклоници от всички краища на страната.

По пътя към него посетителите имат възможност да разгледат красиви теракотени фигури, които претворяват библейски сцени. Интериорът на църквата Мадона дел Сасо е подчертано бароков, а в него могат да се видят няколко красиви произведения на художественото изкуство.

Две от тях правят по-голямо впечатление – фугата „Полет към Египет”, която датира от 1522 година и е дело на Брамартино (Bramartino), а другата картина е на местния творец emotionally Антонио Чизери (Antonio Ciseri). Тя носи името „Trasporto di Cristo al Sepolcro” и датира от 1870 година. Манастирът Мадона дел Сасо е отворен всеки ден от 6:30 до 19:00 часа.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати