Манастирът Клонмакноиз в Ирландия

12.11.2010
Clonmacnoise

Манастирът Клонмакноиз (Clonmacnoise) е една от най-забележителните ранно християнски обители, които могат да се видят и до днес на територията на Ирландия. Едва ли ще повярвате, че това, което може да се види по тези ирландски земи датира от 1500 години. Клонмакноис е основан от монаха Свети Киаран (St. Ciarán) през средата на 6 век на източния бряг на река Шанон. По онова време тукашната територия е била известна като тогавашното Кралство Миит (Kingdom of Meath). Днес манастирът Клонмакноиз се намира в графство Офали (County Offaly) на река Шанън, в южна посока от Атлон (Athlone).

Клонмакноиз е основан през 545 година. Манастирът има стратегическо разположение, което е основна причина той до 9-ти век да се превърне в център на религия, учение, занаяти и търговия. До този ранносредновековен век в тукашните ирландски територии управляват царете на Конакт (kings of Connacht). Много от техните тленни останки са положени в манастира Клонмакноиз, който в онези тъмни векове е бил най-известният в Ирландските земи, посещаван от знатни учени от цяла Европа.

Няма да е пресилено, ако се каже, че манастирът Клонмакноиз е достигнал най-горното стъпало в образователните си функции, които могат да го квалифицират като предшественик на днешните университети. До 11 век в металните работилници на манастира Клонмакноиз се обработват злато, сребро и бронз, развиват се занаятчийски дейности, които за времето си нямат еквивалент.

От създаването си до днешните останки, Клонмакноиз никога не е имал една обособена голяма и основна църква. Целият манастирски комплекс се състои от множество малки храмове. Руините, които са се запазили до днес и могат да се разгледат са на постройки, църкви и гробища, изградени след 12 век.

В първоначалния си вид манастирът Клонмакноиз е представлявал оградено от зид монашеско селище, с множество дървени постройки. Днес някои от фундаментите му са реставрирани и могат да се видят в рамките на обителта. Такъв например е огромният кръст, който се извисява в двора и който е копие, а не оригинал.

Манастирът Клонмакноиз в Ирландия

Най-общо манастирът Клонмакноиз включва руините от катедрала, седем църкви, построени в периода от 10 до 13 век, две кръгли кули, три високи кръста. В Клонмакноиз може да се види и най-голямата колекция от раннохристиянски надгробни плочи в цяла Западна Европа. В посетителския център към комплекса могат да се видят изложени оригиналите на високите кръстове, както и автентични надгробни плочи на датиращи от над 14 века.

Подобно на почти всички монашески селища в Ирландия, Клонмакноиз е ограбено на няколко пъти от нашественици, включително и от викингите и англо-норманите. От 13-ти век насам раннохристиянският комплекс запустява до окончателното му разрушаване през 1552 от английския гарнизон на близкия Атлон. От 1877 година манастирът Клонмакноиз е обявен за национален паметник на Ирландия.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати