Манастира на Ордена на Христос в Томар

18.12.2010

Манастирът Томар (Convent of Christ in Tomar) е едно от лобните места на Рицарите Тамплиери в Португалия. Той се намира в едноименния град, в окръг Сантарен. Градът е разположен около бреговете на река Рио Набао. Самият Умберто Еко в своята книга „Махалото на Фуко” отделя обстоятелствено описание на манастира на В Томар:

„Ако си представях замък на Тамплиери, то той беше като Томар. Човек се изкачва по един укрепен път, опасващ крепостните стени отвън и минаващ край бойници във форма на кръст. Още от първия миг вдъхваш въздуха на кръстоносните походи. Рицарите на Христос процъфтявали в продължение на векове на това място: легендите говорят, че сред тях били Хенрих Мореплавателя и Христофор Колумб, и наистина преобразените Тамплиери се заели със завладяването на моря и океани, разнасяйки славата на Португалия. Благодарение на дългото и щастливо съществувание, на което се радвали там, замъкът бил преустройван и разширяван многократно през вековете, тъй че към средновековната му част са добавени ренесансови и барокови крила...”

Манастира на Ордена на Христос в Томар

Манастирът на Ордена на Христос е построен от Ордена на тамплиерите около 1162 година първоначално като замък, а през 1357 година тук действа Орденът на Христос, които са наследници на рицарите тамплиери в Португалия, и замъкът претърпява трансформации. Когато през 1314 година папа Климент V (Clemens V) води гонения срещу тамплиерите, техният орден се трансформира в Ордена на Христос.

Замъкът в Томар е построена като част от отбранителната система на тамплиерите за осигуряване на границата на християнското царство от маврите, идващи от Иберия. До 1314 година, тамплиерите успяват да натрупат голямо богатство и много врагове, което води до недоволството на папата, който започва гонения срещу тях. Благодарение на помощта на Крал Денис тамплиерите успяват за опазят своето общество в новосформираният Орден на Христос.

Един от най-големите поддръжници на Ордена на Христос е бил принц Хенри Мореплавателя (1394-1460). Той инвестира приходите от плаванията в Ордена на Христос. Емблемата му, която е червен кръст на бял фон, е стояла на платната на корабите на мореплавателя. Този човек прави много за разширяването на манастира в Томар, но днес неговият гроб се намира в Манастира Батала (Batalha).

Друг влиятелен член на братството е крал Мануел l, който става велик магистър на Ордена на Христос през 1484 година и крал на Португалия през 1492 година. През 16 век повечето разширявания и ремонтни дейности по конструкцията на манастира на Ордена на Христос са най-вече, за да се демонстрира мощта и богатството на наследниците на тамплиерите.

Порталът на църквата в Томар е проектирана от Жоао де Кастильо (João de Castilho) около 1530 г. Той е богато украсен с орнаменти в стила мануелин ( Manueline), а в дясно от входа се намира ротондата с нейните сдрави подпори, овални прозорци и камбанария. ПОдобно на всички тамплиерски храмове и този на Ордена на Христос има формата на църквата на Божи гроб и тази на скалата (Dome of the Rock) в Йерусалим, за която някои смятат, че е част от храма на Соломон.

Ротондата е осмоъгълна и в действителнос претворява формата на Божи гроб. Интересен факт е, че в различните части на църквата на Ордена на Христос тамплиерските кръстове са различни по стил.

Тук може да се види т.нар. „мануелов прозорец“ - един процеп, инкрустиран с морски и дънни находки, водорасли, раковини, котви, вериги и въжета, изработен в прослава на похожденията на Рицарите из океаните. От двете страни на прозореца се издигаха две кули и по тях са скулптирани гербовете на английския орден на тамплиерите.

В криптата след седем стъпала един гол камък води към апсидата, където има олтар или трон на Велик майстор. Тук могат да се видят красиви седем свода, всеки във форма на роза, една от друга по-големи. Общо седем сгради влизат в състава на конструкцията на Манастира на Ордена на Христос в Томар.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати