Манастира в Калвария Зебжидовска

30.04.2013
Калвария Зебжидовска Манастир

Може би малко хора са чували за град Калвария Зебжидовска (Kalwaria Zebrzydowska), но в него се намира един от най-забележителните центрове на католицизма, включен през 1999 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Причина за това е, че още през 17 в. културният комплекс има голяма значимост за католическия свят, която вдъхновява и днес много поклонници.

Град Калвария Зебриджовска се намира във Вадовишкия окръг на Южна Полша. Като туристическа дестинация освен със своя културно-религиозен комплекс, градът е известен и със забележителната си архитектура на стария град, повлияна от маниеризма.

Това е стил в архитектурата и изкуството, който играе ролята на преход между ренесанса и барока. Макар че е възникнал в Италия под влиянието на Микеланджело, негови представители е имало и в цяла Източна Европа.

Заради уникалният храмов комплекс, който и днес е запазил традициите си, в града отдавна цари религиозен символизъм. Манастирът и църквата на Калвария Зербиджовска са в своя непроменен вид от 17 в. В комплекса има специално изградени молитвени места и множество параклиси, които са покрити с ценни стенописи, показващи моменти от Страстите Христови и Житие Богородично.

Калвария Зебжидовска

Манастира на Калвария Зебриджовска се състои от базилика в бароков стил, посветена на Мадона на Ангелите, и няколко параклиса, смес от маниеризъм и барок, които заемат площ от 6 км.

Базиликата е францискански манастир за монасите, които във Полша се наричат Бернардини, а параклисите са посветени на Страстите Христови и на Житие Богородично. Целият комплекс е заобиколен от вековна гора, а между различните постройки има красиви и добре поддържани тревни площи.

Строежът на комплекса започва през 1601 г. Тогавашния войвода на Краков, Миколай Зебржидовски, поръчва построяването на църква, която да е направена по подобие на базиликата на Светия кръст в Йерусалим.

Работата по изграждането на манастира в Калвария Зебжидовска е поето от италианския архитект Джовани Бернардони и фламандкия архитект и бижутер Паоло Бодарт, които работят неуморно през периода 1604-1609 г.

През 1654 г. поради огромният интерес на местните жители към религиозният храм, който по-късно става известен по цял свят, започва разширяване на църквата и манастира. Така се ражда целият комплекс, който е запазен непокътнат и до днес.

През годините манастира и църквата в Калвария Зебриджовская са посещавани от множество световно известни личности. Може би най-забележителен сред тях е папа Йоан Павел Втори, който е идвал на посещение и на молитва няколко пъти в светия храм. Той е идвал тук за първи път като малък, по времето на нацистката окупация над Полша.

Тогава умира майка му и баща му често го води в придобилата известност църква. При посещението си през 2009 г. папата се е помолил на Света Богородица от Калвария да му даде физически и духовни сили да изпълни мисията си.

Можете да посетите град Калвария Зербиджовска по всяко време на годината. мястото е лесно достъпно и е подходящо за посещение и от по-възрастни хора.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати