Гложенски манастир

28.03.2010
Glozhene Monastery

Един от най-интересните старопланински манастири е Гложенският, разположен на около 10 км. от село Гложене и на 12 км от гр. Тетевен в Тетевенския Балкан. Тази обител не се отличава с големи размери и внишителни мащаби на постройките влизащи в нейните граници, но за сметка на това очарова с компактния си живописен външен вид.

Напомнящ крепост Гложенският манастир е разположен в живописна местност в северната част на Стара Планина, като съвсем близо е село Малък извор. Гложенският манастир се извисява на 870 метра надморска височина от източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец.

Според преданието Гложенският Манастир е построен през 13-ти век от украинският княз Георги Глож, с благословията на цар Иван Асен II. Светата обител е посветена на Св. Георги Победоносец, икона на който е носил със себе си княза. Според легендата, скоро след построяването на манастира, иконата многократно е изчезвала от него. Същата е намирана по-късно винаги на хълма недалеч от селото, на който е построен нов манастира през ХІV в. За кратко време са съществували и двата манастира свързани помежду си с тунел. Сега иконата се съхранява в Ловчанската митрополия, а в черквата има нейно копие.

Гложенски манастир

Гложенският манастир е разположен в северната част на Стара планина и отдалече наподобява на замък.

Гложене

Манастирският храм е създаден с основаването на новия манастир през 14-ти век. Той се въздигнал на отвесната скала покрит с каменни плочи. Бил е богато украсен със стенописи и дърворезба, но за съжаление просъществуват до 1913 г. когато земетресение го срива до основи. Новата църква е завършена в 1931 година. В нея са пренесени част от стария иконостас и олтарната врата, работа на резбари от тревненската школа. Част от иконите - „Св. Богородица", „Христос", „Св. Йоан Кръстител" и „Св. Георги" са рисувани в първата половина на XI.

Гложенският манастир е бил посещаван от Васил Левски, който основава революционен комитет в с. Гложене. Тук е бил заточен от княз Фердинанд Васил Друмев (търновски митрополит Климент ) защото на 14 февруари 1893 г. произнесъл реч в защита на православието (Фердинанд е католик). Днес килийте на Гложенският манастир обитавани от двамата велики българи са превърнати в музей.

Сегашният вид на храма е от 1931 г. В старата църква имало интересен дърворезбован иконостас, пренесен впоследствие в новата. Развалините на този манастир и до ден днешен се виждат в местността, известна под името “Градището – Кулата, която се намира в подножието на скалата, върху която е разположен сегашната божа обител.

Гложенски Манастир

При разчистване на руйните на старата черква до подпрозорния камък на олтара, в основите на каменния зид на самия ръб на скалата са намерени корени на дряново дърво и десет позлатени копчета. Предполага се, че тези копчета са били на княз Георги Глож. Това са безспорни доказателства, че тази легенда е историческа истина.

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати