Манастирският остров Райхенау (Reichenau)

25.02.2010
Reichenau

Манастирският остров Райхенау представлява абабство с голямо археологическо и историческо значение, който е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО през 2000г. Това парче от сушата заобиколено от вода се намира в езерото Констанц или Бодензее (Bodensee) в гермнската провинция Баден-Вюртенберг, което заема южната част от страната. Манасторският остров е между Гнадензее (Gnadensee)и Унтерзее (Untersee), като от град Констанц (Konstanz) се намира в западна посока.

Това религиозно средище, което се намира на главния път между Германия и Италия, е най-добре запазеният старинен манастир в северната част на Алпите, а приносът му в развитието на християнското изкуство е значителен. За основател на манастира се счита свети Пирмин, който през 724 г. оглавява обителта. Най-старата запазена част от църквата е осветена през 816 г.

Историческите извори пазят доказателства за голяма библиотека и скрипториум, където са се изработвали изящни и красиво украсени ръкописи в периода между 10 и 11 в. Разбира се, за да просперира подобен манастир в онези времена, той задължително трябва да се ползва с протекциите на кралския двор. Затова Райхенау е възлов просветителски център за владетелския елит. От този период и до днес в манастира се пазят ценни реликви.

Християнският комплекс се състои от три важни църкви. Храмът „Дева Мария и Марко” е най-голямата. Доста интересни стенописи могат да се видят и в църквата „Свети Георги”, която се намира в Оберцел. Този живописен храм е построен в края на деветото столетие, а в него особено отрактивни са стенописите, запазени от Отоновия период, изобразяващи чудесата, които създава Христос. Третата църква носи името „Св. Св. Петър и Павел”. ПОстроена в периода межди 11 и 12 в, в нея днес могат да се разгледат също доста добре запазени стенни рисунки и християнски миниатюри в абсидата.

В бившия местен дворец, който в миналото се е използвал и за седалище на общината, днес е поместен историческия музей на острова. С уникалната си постройка той се нарежда сред най-старите наполовина дървени сгради в цяла Южна Германия. Освен историческото минало на Манастирският остров Райхенау в музе днес може да се научи доста за обичаите, традициите и нравите на местните през вековете.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати