Киевско-Печерската лавра

09.12.2009
Киевско-Печерската лавра

Киевско-Печерската лавра (Kiev Pechersk Lavra) е уникален манастир в Украйна. Той е един от най-старите и най-важните храмове на територията на страната и въобще като цяло в държавите бившия Съветски съюз. Вярва се, че мястото, на което е построен божият храм е е избрано от самия Господ и затова той се счита за духовна люлка на украинската култура. Само на най-значимите манастири се преписва названието „лавра”.

Невероятната Киевско-Печерската лавра е издигната през 1015 г. на гористите склонове над река Днепър, на територията на днешната столица Киев (Kiev). Пещерите, които са издълбани в каменните брегове на реката се свързват с възникването на името Печерск. Тук през 11 в. двама монаси полагат основите на своето религиозно братство. Лавра е наименование на обител, където монасите живеят заедно, но в отделни килии. В Киевско-Печерската лавра божиите служители спят в пещери. Под тях има няколко подземни църкви, в които могат да се видят уникални икони, осветени от свещи.

През вековете Киевско-Печерската лавра се разраства на площ от няколко хектара. Постепенно са изградени укрепителни стени, които ограждат няколко невероятни църкви. Кубетата им са подчертано заострени и почти всьички са позлатени. Повечето от храмовете тук с аиздигнати през 17 в. Единствено църквата „Света Троица” датира от 12 в., а в нея и до днес са запазени уникални старинни стенописи.

Основният храм тук е катедралата „Успение”, която през средата на миналия век е била почти унищожена. През 2000 г. обаче храмът е напълно възстановен, а зелените площи на манастирската територия са подновени. Доста внушителна е и Голямата камбанария. Със своята близо 100 м височина за около две столетия Киевско-Печерската лавра е била най-високата постройка в украинската столица.

Киевско-Печерската лавра

От 1992 г. на територията на Киевско-Печерската лавра се намират административните сгради на Киевска митрополия. Няколко корпуса заемат Киевската духовна академия и Семинария, възродили своята дейност през 1989 г. Киевско-Печорската лавра също така е обявена за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Киевско-Печерската лавра е сред забележителностите на Киев, които на всяка цена трябва да се видят!

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Екатерина
Екатерина
16.02.2012 16:41
Обичам Украйна и нейната природа-реки,гори и украинското поле.Обожавам нейния дух и традиций.Народ-древен и горд,съхранилсе през вековете,запазил вярата си и устремен към бъдещето.
0
0