Националент парк Брайс Каньон

31.12.2010
Брайс Каньон

Националният парк Брайс Каньон (Bryce canyon) е едно от удивителните творения на природата, които могат да се видят в Югозападната част на щата Юта. Сякаш магичните краски и форми на скалите тук са неповторима гледка, особено ако я наблюдавате от т.нар. Сънсет Пойнт – място, което неслучайно получава това име заради удивителната картина по залез, в която цветовете на скалите и небето сякаш се сливат. Брайс Каньон е разположен на 418 км южно от Солт Лейк Сити.

Гигантският каньон и неговите многобройни живописни пещери, арки, тунели и образувания представляват нещо като пещера на открито. Брайс е огромен амфитеатрален комплекс от скални форми, които са резултат от ерозията, от влиянието на вятъра, водата, слънцето. Каньонът Брайс стои на височина от 2400 до 2700 метра.

Националент парк Брайс Каньон

Паркът носи името на Ебенезър Брайс (Ebenezer Bryce), който е един от пионерите в района, заселил се тук около 1875 година. Той се опитал да отглежда добитък и остава известен с изречението: „Тук е едно адско място, ако си загубиш кравата”.

Първите бели хора, които се заселват тук са мормони мормоните. Първата научна експедиция е водена от майор Джон Уесли Пауъл през 1872 година. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни изпраща Ебенезър Брайс и семейството му в парка, където всъщност той започва да отглежда крави.

Това води в течение на времето до заселването в Каньона Брайс на други мормони. Самият Брайс построява канал за напояване и път, за да може лесно да събират дърва за огън. Новопристигналите започват да наричат това място каньонът на Брайс, а по-късно просто Брайс Каньон.

Националент парк Брайс Каньон

Районът около Брайс Каньон е обявен за национален паметник на САЩ през 1923 г., а статут на национален парк получва през 1928 г. Целият парк се разпростира на площ от 145 кв.км., по които се рядят причудливи скални форми, в които всеки може да разпознае различен предмет или действителна личност – всичко зависи от въображението. Каньонът Брайс е по-слабо посещаван в сравнение с Гранд Каньон и Национален парк Зайон (Zion National Park) най-вече заради дистанцираното му разположение.

В монета към Каньона Брайс има 13 наблюдателни точки, които позволяват прекрасни гледки към природния феномен. Геоложките структури тук са наречени худу (hoodoo). Местните индианци пают вярват, че тези скали са някогашни обитатели на мястото, които са били вкаменени заради техните злодеяния от някои страшен Бог. Истината обаче е, че красивите скулптури са плод на природните сили и на състава на скалите.

Те са оцветени в приятни топли цветове – розово, бяло, охра, червеникаво, което се дължи на минералния им състав. Често горната част на образуванията в Каньона Брайт е по-голяма от долната, което по причина, че скалите са по-тежки и твърди в горната си част. Така те са останали здрави, докато по-долните нива са ерозирали.

Националент парк Брайс Каньон

В Брайс Каньон има горите и ливади, които създават добри условия за разнообразие на животинския свят. Тук живеят лисици, 60 вида птици, пуми и черни мечки. Черноопашатият елен (Odocoileus hemionus), вапити (Cervus canadensis) и вилорогата антилопа (Antilocapra americana), които могат да се видят доста често.

Голяма част от птиците мигрират през зимата, но такива като врани, орли и сови остават. Атрактивни за туристите в Брайс Каньон си остават катериците и мармотите.

Повечето от птиците мигрират по време на зимата, но някои като например врани, орли и сови остават. Земните катерици и мармотите прекарват зимата в хибернация, а койотите и пумите слизат на по-ниско ниво.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати