Национален парк Лейк Дистрикт

14.02.2013
Национален парк Лейк Дистрикт

Национален парк Езерна област (Lake District ) се намира в Северозападна Англия. До него може да се стигне за 4 часа път от Лондон. Разположен е в съседство с по-известния окръг Йоркшир, както и с Шотландия. Това е най-големият английски парк и вторият в Англия, обявен за такъв. Той е известен с множеството намиращи се в него езера, с красивите си планини и водопади.

Годишно е посещаван от 16 000 000 души, което го прави и най-посещаемият национален резерват в Англия. Голяма част от туристите идват защото тук се намира родното място на световноизвестният поет Уилям Уърдсуърт, който е написал своите невероятни стихове, вдъхновен от местната природа. Повечето туристически агенции предвиждат в програмите си и маршрут под надслов "Поетичните маршрути из езерната област".

Вдъхновила творбите на един от великите поети романтици, Езерната област е малка и компактна, с дължина около 48 километра. Тук се намира Доув Котидж, първият дом на Уилям Уърдсуърт и на сестра му Дороти. Докато вървите по пътеката в градината пред белосаната къщурка, във въздуха се носи уханието на свежест и сладост.

Къщата почти не се е променила, но постройките, вдигнати в по ново време, са затулили гледката. От градината на Уърдсуърт и Дороти към езерото са се спускали поляни и те са виждали на северния бряг село Грасмир, скътано в полите на огромната планинска верига Хелвелин.

Национален парк Езерна област

Тук Уърдсуърт е написал паметните си стихове, вдъхновени от вълшебната природа в Национален парк Езерна област и живота на отрудените й хора. Вероятно е декламирал на глас стиховете си, докато се е разхождал из планините. Можете да посетите съседен Райдъл Маунт, където поетът е прекарал по-късните си години и е починал през 1850 г.

Най-добрият сезон да посетите Национален парк Езерна област е през пролетта и есента. Така ще можете да избегнете тълпите от туристи и да видите природата наоколо в нейното буйство. През пролетта нацъфтяват какви ли не полски цветя, а есента е богата на багри. Имайте предвид, че времето в планината може да се промени изневиделица.

Ако сте без екскурзовод е добре да носите подробна карта, компас, мобилен телефон и ако имате, джипиес. Очаквайте вятър и дъжд, затова, освен ако не е много горещо, носете дъждобран или чадър и лека закуска. В невероятният национален парк има на разположение множество заслони със скари за барбекю, на които можете да си направите известните в този край на Англия къмбърлендски наденички.

Национален парк Лейк Дистрикт, Англия

Сред интересните маршрути е разходката с лодка до острова в средата на езеро Грасмир, където Уърдсуърт и сестра му са обичали да ходят на излет. Купете си от магазинчето до портата на църквата джинджифилов хляб, приготвян по много тайна местна рецепта.

От Райдъл Маунт можете да се насладите на невероятната гледка, откриваща се към Уиндърмир и Райдъл Уотър.

Други интересни маршрути, водещи по стъпките на Уърдсуърт, са долината отвъд Грасмир и Хокшед, където поетът е учил в класическата гимназия. И досега се вижда името му, издялано върху един от чиновете.

Можете да посетите Издейл Тарн и да прочетете "И трепне ми сърцето, щом съгледам", което Уърдуърт е написал, след като е видял дъга, извила се над хълмовете наоколо. Ако сте пристигнали през пролетта, се разходете по бреговете на Ълсуотър, които и досега са покрити с килими от нарциси, които са описани в едни от най-известните стихотворения на поета.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати