Национален парк Лох Ломонд и Тросахс

05.07.2013
Национален парк Лох Ломонд и Тросахс

Национален парк Лох Ломонд и Тросахс (Loch Lomond and the Trossachs) се намира в Уест Хайландс, Шотландия. Той заема площ от 1865 кв. км и е разделен на четири тематични области. Предлагащa едни от най-добрите гледки в Шотландия, местността от векове привлича канени и неканени гости от цял свят. Официалното откриване на националния парк става през 2002 г. от кралица Ана.

Паркът е известен като мястото, където равнината Лоу Ландс среща планината Хайландс. В центъра на парка е разположено езерото Лох Ломонд, което със своята площ представлява най-голямото вътрешно езеро във Великобритания. Пейзажът в парка контрастира със своето многообразие от реки, езера и гористи местности.

Тук живеят около 16 000 души, които със своя неуморен труд променят също облика на земята в района. Освен многото живеещи тук, има и непрестанен поток от хора, идващи за отдих сред природата. Той е изключително удобно място за екскурзии и пикници за местното население, тъй като 50 % от жителите на Шотландия са съсредоточени в места, разположени на не повече от час път разстояние с кола.

Изразено в цифри, национален парк Лох Ломонд и Тросахс разполага с 21 планински върхове над 1000 м., най-високият от които е Бен (1174 м.), 22 големи езера (в това число не влизат и многобройните по-малки) и около 50 реки.

На юг парка е обсипан с лесно проходими хълмове и острови, които са подходящи за хора от всякакви възрасти, включително и деца, и хора с двигателни проблеми. На север планинските върхове са високи и са по-трудно покорими, което ги прави желана дестинация за по-опитните туристи-планинари. В центъра на Тросахс е разположено езерото Лох Ломонд.

Национален парк Лох Ломонд и Тросахс предлага голямо разнообразие от атракции. Сред животинският вид тук особено разпространена е видрата. Тя е около един метър дълга и тежи около 10 килограма. Представителите на този вид могат да се срещнат навсякъде из многобройните езера и реки на парка.

Сред по-редките видове са сладководните перлени миди. Те се срещат предимно тук тъй като живеят само в богата на кислород вода в сладководни реки и потоци, каквито в националния парк има в изобилие. Уникалното при тези миди е, че могат да имат живот, продължаващ над 100 години.

Национален парк Лох Ломонд и Тросахс, Шотландия

Една от основните атракции в Национален парк Лох Ломонд и Тросахс е намиращата се тук най-важна крепост в Шотландия - замъка Стърлинг. По-величественост той отстъпва само на Единбургския замък, но със сигурност е играл по-голяма роля в Средновековието, тъй като се е смятало, че който владее Стърлинг, може да покори целия народ. През средните векове е служил за резиденция на шотландската кралица Мери до навършване на нейното пълнолетие.

Районът на националния парк става известен благодарение на романите на сър Уолтър Скот, в които е описана невероятно красивата природа на местността. За самото езеро Лох Ломонд са написани и не малко песни, станали известни по цял свят.

Най-благоприятното време да посетите национален парк "Лох Ломонд и Тросахс" е през периода от май до септември. През този период се състоят и започналите още през Средновековието Хайландски игри, при които местното население се издокарва с традиционните шотландски носии и под звуците на гайдите и на прилично количество шотландско уиски започва да танцува и да възхвалява своето необятно красиво кралство.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати