Природната област Лапония

15.08.2013
Природната област Лапония

В Лапландия, северна Швеция, се намира най-голямата защитена област в света. Тя се казва Лапония (Laponia) и представлява голям ненаселен планински район. Характеризира се с множество планини и езера, което я превръща в чудесно място за разходки из дивата природа.

Лапония се е образувала след обединяването на четири отделни национални парка. От 1996 г. тя е включена в списъка на ЮНЕСКО, защото комбинира както уникална природа, така и запазилите се традиции и култура на народа, наричащ себе си „сами”.

Лапония често е позната и като „Последната девствена Западна Европа", защото отразява величествената природа с живописни гледки на места, на които не е стъпвал човешки крак. В нея са се обединили парковете Muddus, Sarek, Padelanta и Stora-Shefallet, всеки от които носи своите индивидуални географски характеристики.

Въпреки че Лапония като цяло е ненаселен терен, в нея през лятото живеят самите, които са коренното население на района. Занимават се с развъждане на елени и по този начин превръщат Лапония в един от четирите района, включени в списъка на ЮНЕСКО за природно и културно наследство, в които все още живее коренно население.

Цялата тази неописуемо красива местност се е оформила през епохата на палеолита, а народа сами я обитава от около 4000 години. Присъствието на еленовъдите обаче въобще не се усеща и често могат да изминат цели седмици и месеци без да ги зърнете. Девствената природа обаче ще Ви опиянява накъдето и да вторачите поглед. На изток се простира тайгата, а на запад величествените планински пейзажи, които заемат около две трети от парка.

Със своята площ от 9400 кв.км, швейцарският национален парк се превръща в най-голямата защитена област в света. В нея през октомври и ноември често се организира лов на диви животни. Предоставя се голямо разнообразие от ловни къщички, които предлагат много добри условия. Освен че са разположени сред приказната природа на Северна Швеция, те разполагат и с ресторант с богато меню.

Лапония

Ако решите да отседнете в него непременно пробвайте традиционните шведски ястия от дивеч. За специалитети се смятат приготвеното с най-различни аромати и гарнитури месо от лос и елен, както и риби като пъстърва и сьомга, които винаги са прясно уловени. По време на лова можете да си поръчате пакети с храна за обедното Ви меню.

Можете спокойно да се доверите на екскурзоводите, които са много опитни и разполагат с необходимото оборудване за предстоящия лов, като мобилни телефони и сателитни компаси. Ловът се извършва с участието на добре обучени кучета, най-често хрътки, а животните, които са разрешени за улов, са Глухар, Тетрев, Тундрова яребица, Лещарка и др.

Можете да посетите Лапония по всяко време на годината, но имайте предвид, че през зимата може да бъде доста студено. Ако сте решили да посетите тази приказна местност просто, за да се насладите на красивата природа и да си отпочинете, е добре да изберете по-топлите месеци. Ако сте любители на лова, си вземете достатъчно топли дрехи и специален ловен екип, защото температурата през ноември е между -5 и 0 градуса.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати