Национален парк Таман Негара

16.04.2010
Национален парк Таман Негара

Национален парк Таман Негара (Tаman Negara National park) е уникално място на нашата планета, защото тук е запазена най-старата дъждовна гора на света. Освен това тази природна местност е най-старият национален парк на територията на полуостров Малайзия. Разположен е в трите западномалайзийски щата Паханг, Тренгану и Келантан.

Обхващащ територия от 4500 кв. км площ Таман Негара е място, което е абсолютно подчинено на законите на природата. Туристите тук задължително трябва да искат разрешително от местния отдел за Опазване на дивата природа и националните паркове. Единственият начин да стинете до територията на защитената зона е по вода – първо се придвижвате до Куала Тембелинг, а от там вземате воден транспорт до Куала Тахан. Най-лесният начин да се доберете до резервата е чрез организирана акетна услуга от някоя агенция в Куала Лумпур (Kuala Lumpur).

Когато пристигнете в Таман Негара първото, което ще ви направи впечатление е липсата на каквито и да е пътища или туристически маршрути. Ако искате наистина да усетите и видите красотите на тези дъждовни гори трябва сами да си проправите път през тях. Друг начин е да се пуснете с лодка по реките, които преминават през парка.

Тази уникална природа съществува в почти непокътнато състояние още от преди 130 милиона години. Това означава, че докато другите части от планетата ни са били под влияние на ледников период тук климатът от времето на динозаврите е успял да се запази.

Животинският и растителният свят на парка са изключително разнообразни. Тук се срещат няколко редки защитени вида като азиатките слонове, тигри, леопарди, тапири, суматренски носорози, малайски мечки и др. В защитените територии се срещат и най-високите дървета в цяла Югоизточна Азия – туалунг.

Красивата планина Гунунг Тахан заема северозападната част на Таман Негара. Тя достига до 2187 м. надморска височина, което я прави най-високата в западната част на Малайзия. Интересен за туристите е преходът по т.нар „балдахинова пътека”. Със своите 430 м дължина тя е най-дългата в света. Тя свързва отделни дървета, които достигат до височина над 50 м., а преходът предоставя възможности за много уникално красиви гледки.

3.9
Общо 12 гласували
5 3
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати