Национален парк Берхтесгаден (Berchtesgaden)

28.12.2009
Berchtesgaden

Национален парк Берхтесгаден е единственият алпийски национален парк на територията на цяла Германия. Тази разнородна, красива и богата природа е обявена за биосферен резерват през 1990 г. от Юнеско. Защитената територия заема площ в югоизточната част на страната, провинция Бавария (Bavaria), като граничи и с австрийската провинция Залцбург (Salzburg).

Само малко над 20 км делят немския парк Берхтесгаден от Залцбург. До Берхтесгаден може да се стигне като кацнете на летището в Мюнхен (Munich), а оттам пътят до резервата е около 200 км. Има варинат да пристигнете или с кола или с влак и автобус, както от Мюнхен, така и от Залцбург.

Районът на Берхтесгаден е съставен от стръмни скалисти планини, осеяни с огромни канари, силно врязани клисури и ледници. По долните райони гледките са предимно на гъсти гори, тучни пасища и живописни долини. През пролетта до есента тук животинският и растителният свят е в апогея си. Доста редки видове обитават резервата, сред които брадатият лешояд, златният орел и др. Сред бозайниците тук могат да бъдат забелязани алпийски антилопи, грифонов лешояд, елени, лисици и др.

Южните алпийски области са част от Бавария още от ранното средновековие. Тогава, през 12-13 в. е изградено и градчето Берхтесгаден, което е разположено северно, до самата граница на националния парк. От 1102 г, откакто съществува градчето, то е преминало под френско, австрийско и баварско управление. Тук залежите на сол са доста богати, а солната мина в града е посещавана от около 40 000 посетители всякак година.

Берхтесгаден

Самият резерват е разположен на общо 210 кв. км площ , включващи различни природни обекти. Тук се намира красивото ледниково езеро Кьонингзее, което е с големина 5, 2 кв.км. То е заобиколено от величествени планини, една от които е Вацман. Най-високият му връх достига до значителните 2713 м надморска височина. Връх Келщайн е известен с постройката си Келщайнхаус, която е издигната по случай 50-тата годишнина на Хитлер.

3.6
Общо 8 гласували
5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати