Езерото Марш

05.04.2011

Езерото Марш (Marsh Lake), известно още като Калното езеро (Mud Lake) е разположено югоизточно от град Уайтхорс в западната и най-малката от трите федерални територии на Канада – Юкон (Yukon). Марш се е образувало при разширяването на река Юкон, като е едно от водозахранващите със своите притоци реката езера, известни още като Южните езера (The Southern Lakes). Друго красиво езеро в техния състав е Лаберже (Lake Laberge) Днес туристическата база и населението на езерото Марш са разположени по северните му брегове.

Марш е красиво езеро, което е идеално за почивка, разходки и различни дейности на открито. По бреговете му са разпръснати около 40 отделни къмпинга, има още около седем туристически хижи, всяка от които е способна да подслони до 16 души.

Езерото Марш

Цената варира от 14 долара за единична стая до 28 долара за двойна. Тук има отлични условия за риболов, каране на кану по езерото, маршрути за планинско колоездене, каране на ATV, обикновена разходка с лодка, проучване на околните езера по някоя от маркираните пътеки или просто шофиране сред живописна природа.

В края на април и началото на май тук традиционно се провежда Пролетния празник на лебедите (Spring Celebration of Swans), който не е за изпускане. По това време на годината лебедите се завръщат в мястото си на обитание при Марш и гледката е наистина впечатляваща. Празникът преминава в хранене на лебедите и в различни дейности на открито.

Възможностите за приятно прекарване на езерото Марш непрекъснато се увеличават. От скоро тук е изградена и ледена пързалка, както и ски писта, което е добър вариант за зимните месеци.

На дължина езерото Марш възлиза на около 30 километра, а на ширина достига около 3-4 километра. До него се стига лесно, като е разположено на 45 минути южно от Уайтхорс. По време на златната треска Клондайк (Klondike Gold Rush) водите на река Юкон са били експлоатирани за пренасяне на товарите със скъпоценния метал.

Постепенно била изграден стриктна система с новопостроени параходи, които пренасяли пътниците из всички тукашни езера. За задвижването на тези параходи били нужни дървета и по южния бряг на Марш е бил сформиран един такъв пункт.

Първоначалното име на Марш е било Калното езеро, но то е променено от Фредерик Шватка (Frederick Schwatka), в чест на инспектор Фредерик Марш (Frederick Marsh). По време на Втората световна война проекта на Магистралата Аляска е бил предвиден да минава покрай езерото Марш. В Уайтхорс е имало военна база.

Един ден дъщерята на един от войниците решила да се разходи и да проучи района около Марш и ненадейно се натъкнала на красив плаж с бял пясък и с формата на полумесец, разположен по северозападния край на езерото. И до днес тази част от Марш е известна като Плажа на армията (Army Beach).

4
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати