Езерото Пончартрейн

04.04.2011
Езерото Пончартрейн

Разположено северно от американския град Ню Орлиънс, езерото Пончартрейн (Lake Pontchartrain) е голямо и красиво езеро, което е вкоренено в културните традиции на САЩ. За Пончартрейнн са написани много песни, а нерядко то е ставало арена на различни мащабни филмови продукции, като лентата за Джейнмс Бонд от 2004 г. и „Странният случай с Бенджамин Бътън” („The Curious Case of Benjamin Button”), в който Кейт Бланшет и Брад Пит посрещат изгрева на брега на езерото Пончартрейн.

То е известно и като мястото, където, засега, е построен най-дългият мост в света. Известен като Лейк Пончартрейн Козуей, това всъщност са два успоредни моста, които оформят автомагистрала с две пътни платна САЩ. Дължината му е 38.4 километра, като всеки ден през него минават над 300 000 автомобила.

Езерото Пончартрейн е солено езеро, разположено в югоизточната част на Луизиана. То е второто по големина езеро със солена вода на САЩ, след Голямото солено езеро в Юта (Great Salt Lake in Utah), и най-голямото езеро в щата Луизиана. Пончартрейн се разпростира на площ от 1630 кв. км, като е със средна дълбочина от около 4 метра. За нуждите на корабоплаването, някои канали се поддържат по-дълбоко чрез драгиране (dredging).

Пончартрейн има овална форма. От юг на север ширината на езерото е около 39 км, а дължината му достига 64 км. Интересното име на водния басейн идва от това на Луис Пончартрейн (Louis Phélypeaux), граф на Пончартрейн, френски министър на морската пехота, канцлер на Франция и министър на финансите по време на царуването на Кралят Слънце Луи XIV, на когото всъщност е кръстена Луизиана. До преди това местните индианци наричали езерото Окуата (Okwata) („широка вода“), но през 1699 г. френският изследовател Пиер льо Моин Сьор д'Ибервил (Pierre Le Moyne d'Iberville ) преименува езерото на Пончартрейн.

Огромното Пончартрейн се е образувало 2600 до 4000 година назад във времето, в резултат на промяната на делтата на река Мисисипи, която формира южната и източната му бреговата линия с наноси. Хора са обитавали бреговете на Пончартрейн още преди около 3500 години, но съвременната общност води своето начало от преди 300 години, когато тук пристигат първите европейци. Днес в района на Пончартрейн живеят около 1 500 000 души.

Южният бряг на Пончартрейн формира северната граница на град Ню Орлиънс, заедно с двете най-големи предградия Metairie и Kenner. Северният бряг на езерото е известен като Норт Шор (Northshore) или просто като областта Нортлейк (Northlake). Тук са градовете Mandeville, Covington, Madisonville, Slidell, както и няколко енории, които оформят енориашеството на Източна Флорида.

Пончартрейн има връзка с Мексиканския залив посредством пролива Риголетс (Rigolets strait) и естуара, който обхваща и близко разположеното езеро Боргни (Borgne). За поддържането на екологичния баланс на езерото е разработена специална политика. То е обитавано от много редки видове змии, гущери и птици. Риболовът е популярно и широко практикувано хоби по Пончартрейн.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати