Eзеро Лох Линне

11.04.2011
Лох Лине

Eзерото Лох Линне (Loch Linnhe) е морско езеро в Шотландските Хайлендс. В тази планинска местност, прорязана от хълмове, реки, езера и зеленина в северозападната част на Шотландия се намира и най-високият връх на Великобритания - Бен Невис.

Доминиращ на 1343 метра надморска височина той е част от Грампианските планини в региона Лохабер (Lochaber), а в основата му остава красивото езеро Лох Линне. Линне е част от долина Глен Невис, а на няколко километра е и град Форт Уилям (Fort William). зерото Лох Линне е разположено на западния шотландски бряг. Известно още като езерото Лох Лейх (Laich), по-горе от малкото рибарско селище Къран (Corran), местните го наричат Linne Dhubh , а надолу от селцето Линне, в посока към морете, то е известно под името Linne Sheileach.

В югозападния край на езерото се намира лиманът Лорн (Firth of Lorne), където е и езерото Левин (Loch Leven). Клонът на Лох Линне, който лежи на югоизток от ниския остров Лисмор (Lismore), е известен като Лино оф Лорн (Lynn of Lorne). Наоколо има още езера, които се присъединяват към Линне.

Столкър и Лох Лине

Езерото Ели (Loch Eil) се слива с Лох Линне малко по-нататък, в неговата най-северна точка, а езерото Крирън (Loch Creran) се присъединява към Лино оф Лорн откъм изток. Градът Форт Уилям се намира в североизточния край на езерото, в устието на река Лохи (River Lochy). При Къран редовно пътува автомобилен ферибот.

По брега на езерото Лох Линне са разположени няколко малки селца и туристически бази, които предлагат всичко необходимо за туристически посещения. При Argyll, на самия бряг са разположени няколко приятни туристически хижи.

Самото езеро не е много голямо – на дължина достига 15 км, а средната му ширина е около 2 км. Най-голям туристически поток на Лох Линне е през летните месеци, когато залязващото слънце се слива с хоризонта. По това време Лох Линне е популярно място за фотографии.

До Форт Уилямс и до близко разположените му природни забележителности се стига лесно от главния град на Шотландските Хайлендс - Инвърнес, който е на около 65 мили югозападно по магистрала A82. Самият Форт Уилям има лесна връзка с Остров Скай (Isle of Skye) на запад, на юг с Glencoe, Oban & Argyll, Инвърнъс и Лох Нес в северна посока, а на изток са Aviemore и Perthshire.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати