Езерото Гуатапе

10.05.2011

Град Гуатапе (Guatapé), около който се намира и живописното езеро, се намира само на час и половина от колумбийския метрополис Меделин (Medellin), разположен в северозападната част на Колумбия.

Самото езеро е изключително живописно, тъй като в неговите води има както малки, така и по-обширни острови-оазиси.

Езерото Гуатапе в Колумбия

Районът Гуатапе вече е любима дестинация за отдих и почивка както за жителите на страната, така и за все повече чуждестранни посетители.

Езерото предлага много забавления. Има възможност да се насладите на красивата природа като си наемете лодка и сами изберете местата, където да прекарате най-много време. Другата опция е предназначена за по-големи групи, които могат да се качат в по-мащабни туристически лодки, които обаче са достъпни само през уикендите. За по-екстремно настроените посетители също има много варианти за забавление, сред които са и високоскоростните водни ски.

До преди няколко години колумбийският град Меделин беше печално известен най-вече със своя нарко бос Пабло Ескобар (Pablo Escobar). Именно в местността около езерото Гуатапе престъпният бос построява няколко големи брегови замъка, които също могат да се видят от туристите. След смъртта му районът отново се превръща в спокойно и сигурно място за изследване или почивка. Тогава всъщност Гуатапе започва да изгражда нов имидж на топ дестинация в Колумбия.

Около езерото се издига огромна скала. До ден днешен тя представлява неразгадан геоложки феномен. Монолитната канара е толкова висока, че може да се види от най-отдалечените околности на град Гуатапе(Guatapé), въпреки, че 2/3 от нея се намират под водите на езерото. Местните колумбийци вярват, че скалата има космически произход и се е образувала вследствие на падането на метеорит. В същото време науката твърди, че ако това е така, цялата местност би имала формата на огромен кратер. Предполагаемата версия е, че канарата, превърнала се в страхотна забележителност, се е образувала през последния ледников период.

Всеки, който пожелае, може да се изкачи по огромната скала, използвайки помощните стълби, изсечени в масивната скала. Най-голямата атракция е ресторантът, разположен на самия връх на скалата в Гуатапе, от където се открива брилянтна картина на цялата местност.

Днес около езерото има красиви хотели, хостели и разнообразни ресторанти. Местните са се погрижили за комфорта и различните вкусове на своите гости – било то традиционалисти или авантюристи. Каяк, планинско колоездене, конна езда, пешеходен туризъм, риболов и плуване са само част от нещата, които можете да изберете да правите около красивото езеро Гуатапе.

Самото пътуване до Езерото Гуатапе също е страхотно изживяване. Пътят до там ще ви въведе във вътрешността на колумбийската действителност, ще се насладите на китни малки градчета, красиви възвишения, пъстри ферми, насаждения и разбира се приятелски настроени местни хора.

Самият град Гуатапе е основан от испанци през 1811 година. В буквален превод името на колумбийското селище означава „камъни и вода”.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати