Езерото Нойзидлер Зее

25.07.2013

Езерото Нойзидле Зее се намира в окръг Нойзидъл ам Зее, Австрия. Разположено е в провинция Бургенланд, в източната част на страната.

Езеро Нойзидлер (Neusiedler See) се намира както на австрийска територия, така и на унгарска. Гледано от страната на австрийците, то е тяхното най-голямо езеро. Уникалните флора и фауна, които се намират тук са включили областта на Нойзидлер Зее в Списъка на природните забележителности на ЮНЕСКО и са защитена зона.

Езерото Нойзидлер Зее

Бреговете на езерото Нойзидлер се явяват най-ниската точка на Австрия, чиято площ е заета предимно от планини. То е разположено на около 115 метра надморска височина. Зимата в този район е мека и суха, а лятото топло и влажно. През август падат най-много валежи, а през януари най-малко.

Езерото има формата на обувалка за обувки, като северната част, която се равнява на две трети от общата му площ се казва Нойзидлер Бухт (Neusiedler Bucht), а най-малката му част е Илмитцер Зееенге (Illmitzer Seeenge).

Бреговете на езерото са почти изцяло обхванати от тръстиков колан, което го прави гостоприемен домакин на уникално животинско царство и след делтата на река Дунав е с единствените такива тръстикови брегове в Европа.

До средата на 19 в. тръстиката не е била толкова разпространена, но в периода 1909-1965 г. тя се разраства навсякъде по езерото, обхващайки около 100 кв. км. само в областта на австрийката му част. Това се дължи предимно на увеличаване количеството на торта от селското стопанство, както и на канал Айнзер (Einser-Kanal), който допринася за намаляване на солеността на водата.

На езеро Нойзидлер Зее се намират осем острова, наречени Шопен (Schoppen), които в по-голямата си част не са истински острови, а заобиколени от водата тръстикови площи.

Характерното за Нойзидлер Зее са покачванията и спаданията на водата му, като през 1864-1870 г. то почти пресъхва. През 2003 г. водите му отново започват да пресъхват, което затруднило местното население да преминава с лодките си през него. Постъпили оплаквания и Виенският университет, занимаващ се с проучване на почвите, бил натоварен със задачата да изготви прогноза за бъдещето на езерото.

Очаква се поради глобалното затопляне водата на Нойзидлер Зее да намалее драстично през 2010-20150 г. и се обмисля за вариант да се направи връзка с водата в Дунав, която също не е с голямо съдържание на сол и която ще опази развилия се тръстиков колан по бреговете на езерото, и флората, и фауната в района.

Температурите на водата не езеро Нойзидлер са подходящи за плуване и за практикуване на различни водни спортове. През лятото температурата често достига до 30 градуса по Целзий. Ако има вятър обаче тя доста рязко се променя, което е характерно за почти всички езера. Средните температури през лятото са около 22 до 23 градуса по Целзий.

Езерото се смята за ветровито, което го прави подходящо за гребане, уиндсърф и кайтсърф. Особено привлекателно е за не толкова опитни сърфисти, тъй като все пак е затворено и не е толкова опасно като да практикуваш тези спортове в открито море.

От 1 май до 30 септември на всеки посещаем плаж се поставят табели плажуващите да са внимателни, тъй като често се образуват големи вълни, които затрудняват работата дори и на спасителните екипи.

Езерото Нойзидлер Зее е като магнит за местното население, както и за много туристи и почиващи наоколо. Освен различни видове спорт, в околностите му се предлагат и разходки с пътеводител, които разкриват уникалната природа на местността.

Има много забавления за деца, а за възрастни се предлагат турове из Вятърния парк, в който ще разберете основни неща за ветровете, природата и птиците, турове из Зеленчуковата градина, в която ще откриете кои сортове кога и как се отглеждат, разходки с Водната лимузина на Нойдлер Зее и посещения на Парка на кафето, разполагащ с основните видове кафе.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати