Езерото Исък Кул

08.03.2013
Езерото Исък Кул

Езерото Исък Кул (Issyk Kul) се намира в Киргизстан (Kyrgyzstan). Това е езерото с най-голяма площ в цялата страна. То е безотточно езеро и е едно от най-големите езера в целия свят, както и едно от най-дълбоките езера в света. Езерото Исък Кул се намира в северната част на планината Тян Шан (Tian Shan).

Езерото Исък Кул е известно с това, че никога не замръзва. Това се дължи на факта, че водата в него е солена и в дълбините му се крият огромни запаси от топлина. На местния език Исък Кул означава горещо езеро. Езерото се намира на 1609 метра надморска височина. Водата в езерото Исък Кул се надига и се спуска, този цикъл се повтаря веднъж на няколко десетилетия.

Медитация на Исък Кул

В езерото Исък Кул се вливат около осемдесет притока. Един от най-големите притоци е Джергалан (Djergalan). Обемът на водата в езерото е 1738 кубически метра, а бреговата линия е с дължина 688 километра. Средната дълбочина на езерото Исък Кул е 278 метра, а най-дълбокото място в езерото е 702 метра. Езерото Исък Кул е второто по прозрачност на водата езеро в света. Дължината на езерото е 182 километра, а широчината – 58 километра.

Климатът на крайбрежието на езерото Исък Кул е умерено-морски. Температурата през зимата е шест градуса под нулата, а през лятото – седемнадесет градуса. Местните наричат езерото Исък Кул перлата на Киргизстан. За местните жители езерото Исък Кул е свещено.

Първото споменаване на езерото Исък Кул в писмен документ е през втори век преди новата ера. То е споменато в китайски хроники, като е наречено Топлото море. Изучаването на езерото Исък Кул е започнало едва през деветнадесети век. През 2006 година по време на археологически разкопки край езерото било установено, че край него е имало селище на древна цивилизация отпреди 2500 години.

В езерото Исък Кул

Езерото Исък Кул е важен туристически обект в Киргизстан и е главен източник на приходи от туристическа дейност в страната. Край езерото се намират няколко курортни градчета. Покрай езерото са разположени различни почивни бази.

В края на двадесети век в един от притоците на езерото били изляти няколко тона цианид заради авария по време на транспортиране на отровни вещества. Заради това всяка година се провеждат изследвания на мястото на авария и според проучванията няма опасност за живота на хората, които използват водата на езерото Исък Кул.

С езерото Исък Кул са свързани много интересни легенди. Една от тях е свързана с мощите на апостол Матей (Mathew), които се намират според легендата в погребан под водата древен манастир.

Има много легенди за съкровища, които се намират на дъното на езерото Исък Кул, но засега не се е намерил никой, който да иска да ги извади от дълбоките му води. Смята се, че под езерото има няколко средновековни града, които са били погълнати от него.

Исък Кул

Според легендите Тамерлан (Timur) се опитал на няколко пъти да подчини на властта си местните племена, които живеели край езерото през средните векове. Но всеки път, когато пристигал, местните племена напускали района и изчаквали воините му да напуснат местността, за да се върнат.

Източната част на езерото Исък Кул е много подходяща за риболов и на брега се събират рибари от различни части на страната и на съседни държави. В езерото живеят много видове риби, като с някои от тях – например с пъстървата – езерото е зарибено от хора, докарали новите видове риби от различни части на страната.

Източната част на крайбрежието на езерото е потънала в зеленина и край нея има много плодородни поля, а западната част на крайбрежието на езерото е камениста полупустиня.

През зимата езерото привлича много водолюбиви птици. Край езерото често могат да се видят снежни барсове, планински кози, често край него кацат фазани.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати