Оточното езеро Увс Нуур в Тува

11.07.2013

Eзерото Увс Нуур (Uvs Nuur) се намира в Монголия, част от него се намира в република Тува (Tuva). Езерото Увс Нуур е най-голямото езеро на територията на Монголия. Езерото е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Самото име на езерото според местните е само Увс, но в монголския език имената на географските обекти се допълват винаги от уточняваща дума, каквато в случая е нуур – на монголски това означава езеро. Затова езерото е известно като Увс Нуур.

Оточното езеро Увс Нуур в Тува

Районът, в който се намира езерото Увс Нуур, е бил обитаван от хора преди хиляди години. За това свидетелстват множеството могили, а също така скалните надписи и рисунки, които са оставени от различни номадски племена. В района около езерото Увс Нуур има и много от така наречените еленови камъни - големи каменни плочи, върху които най-често е бил изобразяван елен.

Освен това на тях са били изобразявани различни животни и фигури на хора. Тези камъни са в района на езерото Увс Нуур от епохата на Бронзовия век и от Железния век. Върху тях има изображения на коне, а също така на геометрични фигури, на оръжия и на соларни знаци. Елените, които са изобразени върху еленовите камъни, са с огромни рога, които са разположени назад над гърба им.

Дълбочината на езерото Увс Нуур е около десет метра, но в най-дълбоката му част тя достига до 20 метра. Дължината на езерото Увс Нуур е 85 километра при 80 километра широчина. Езерото е разположено на 743 метра надморска височина и площта на водното му огледало е 3350 квадратни километра.

Бреговата ивица е дълга над 420 метра. Езерото Увс Нуур се покрива с лед през ноември и през май ледът се стопява. Езерото Увс Нуур е част от котловината на Големите езера, която се простира на повече от 105 квадратни километра. Езерото Увс Нуур е най-голямото от Големите езера.

Увс Нуур представлява оточно езеро с високо съдържание на сол във водата.

Езерото е Увс Нуур възникнало в резултат на пресушаване на вътрешния водоем, който е заемал площ от над 15 000 квадратни километра по време на ледниковия период. Този водоем е представлявал солено море, което по неизвестни причини е пресъхнало.

От едната страна езерото Увс Нуур граничи с делтите на няколко реки, спускащи се от планините, а от другата – с планинските хребети. Най-голямата река, която захранва езерото, е Тес Хем (Tes Hem), която събира вода от котловината на Големите езера.

Районът, в който се намира езерото Увс Нуур, е характерен с това, че тук има големи температурни колебания. През зимата температурата достига до петдесет градуса под нулата, а през топлите месеци – над 40 градуса. Районът около езерото е полупустинен.

В и около езерото Увс Нуур живеят над 170 вида птици, а около езерото живеят над 40 вида различни бозайници. Сред тях са редки животни като сибирския планински козел.

Езерото Увс Нуур е със запазена биосфера, тъй като е много отдалечено от туристическите маршрути и труднодостъпно за тълпите от туристи. Това го е запазило непокътнато. В езерото има много различни видове риба.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати