Мостът Стоун Арч Бридж

16.02.2011

Мостът Стоун Арч Бридж (Stone Arch Bridge) е един от историческите символи на Минеаполис. Тази красива конструкция преминава над река Мисисипи и вече повече от век е едно от местата в града, където могат да се видят най-хубавите гледки. Стоун Арч Бридж е една от най-големите забележителности в Минеаполис най-вече заради невероятната си архитектура, съставена от десетки красиви арки. Конструиран като железопътен търговски мост, Стоун Арч Бридж днес е една от най-приятните пешеходни и велосипедни зони в Минеаполис.

Мнозина смятат Стоун Арч Бридж за най-добрия символ за историческото значение на водопадите, реките и изобщо водните басейни, които са в изобилие в Минеаполис и които са изиграли важна роля за развитието на града през десетилетията. Мостът Стоун Арч Бридж преминава над река Мисисипи, непосредствено преди красивия водопад Свети Антоний, който се намира в централната част на Минеаполис.

Мостът Стоун Арч Бридж

Стоун Арч Бридж е заобиколен от Моста на 3-то авеню и моста I-35W Saint Anthony Falls Bridge. Стоун Арч Бридж е дело на магната Джейнм Хил, който решава да построи мост над тукашното течение на Мисисипи, за да се даде възможност да се увеличи потокът на хора и да се даде мощен тласък на търговията с град Мисисипи.

Като работен железопътен мост Стоун Арч Бридж служи до 1965 година. Днес мостът се счита за една от историческите архитектурни забележителности на Минеаполис, като е включен в Националния регистър на исторически места на САЩ през 1971 година. Мостът Стоун Арч Бридж фигурира там като част от Историческата област на водопада Свети Антоний.

Строителството на красивата железопътна конструкция коствало на предприемача Хил рекордните 650 000 долара. Първоначално той имал план да построи много по-малък и евтин мост, но неговият главен хидроинженер го предупредил, че подобна „вяла” конструкция не е подходяща за мястото, може да доведе дo срутвания и хидрозагуби.

Мостът Стоун Арч Бридж

Повечето инженери по онова време били скептично настроени спрямо това, че зидарията на Стоун Арч бридж ще издържи под натиска на вибрациите и тежестта на преминаващите влаци. Солидните гранитени варовици, от които бил конструиран мостът обаче се оказали повече от стабилни. Днес цели 22 красиви арки от каменни блокове красят моста в Мисисипи. Те са допълнени с още една метална арка.

През годините конструкцията на Стоун Арч Бридж е била многократно реставрирана. През 1994 година е взето решение да се отпуснат цели 2.8 милиона долара за реконструирането на моста и за превръщането му в приятно за спорт и отдих място. След този ремонт, Стоун Арч Бридж има нови парапети, настилка, осветителни тела. Днес мостът е едно от предпочитаните места на жителите на града за разходка, любуване на прекрасния водопад Свети Антоний или пък колоездене.

3.8
Общо 4 гласували
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати