Теракотената армия

25.09.2010
Теракотена армия в Китай

Теракотената армия (Terracotta Army) е една от историческите гордости на Китай. Световноизвестната теракотена армия, състояща се от хиляди военни фигури е същевременно една от най-големите атракции на китайския град Сиан. Сиан от десетилетия е любимо място на туристи от цял свят, които решават да посетят Китайската република. Градът заема първо място по брой на историческите и културни паметници в Китай, като същевременно с това разполага с невероятно красива природа, която също е притегателна за туристите в района.

Теракотената армия е плеада от статуи, която е създадена по време на управлението на династията Цин. Днес те могат да се видят в гробницата на Цин Шихуан, а гледката им е нещо, което няма аналог никъде другаде по света. Теракотената армия е съставена от хилядите теракотени войници в цял ръст. Всички те са изваяни специално, за да охраняват императора в неговия задгробен живот. Теракотената армия в Сиан е една от безценните археологически реликви в Сиан.

Тя е открита съвсем случайно през 1974 година, а находището е неописуемо – цели 8000 теракотени фигури. В цял ръст са открити и конни фигури, а цялото находище е освен археологическа находка и едно великолепно произведение на изкуството. Теракотената армия е един огромен ансамбъл от статуи, които са точно 8 099 войни. Те са изваяни заедно с техните коне и карети в действителен размер. Всички статуетки са изработени изцяло от теракота. Височината на войните варира между 184 см и 197 см.

Гробницата, в която е открита теракотената армия, представлява 76 метра висока пирамида, която се разпростира на обща площ от 350 кв. метра. Според експертни мнения гробницата на император Цин Шихуане построена около 240 пр.н.е. Днес това безценно археологическо съкровище е ключена е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Теракотената армия е открита случайно през 1974 година от едни селяни, които копаят кладенец близо до сегашния китайски град Сиан. Докато ровят в пръстта те изваждат от нея глинени фигури и проправят пътя към една от най-големите археологически находки за изминалия 20 век.

Император Цин Шъ Хуан Ди, владетел на Цин, е обединил Китай и се счита за първия китайски император.

Теракотената армия

Той е построил Великата китайска стена, но освен това и успява да превърне огромната територия от враждуващи царства в сърцето на империята в днешната единна държава. Това се случва за по-малко от десет години – между 230 – 221 година преди н.е., което е най-значимото в китайската история десетилетие по мнението на мнозина. Император Цин Шъ Хуан Ди бил безмилостен владетел, който искал да господства, както приживе, така и в отвъдния свят.

Освен Теракотената армия в гробницата са открити фигури на слуги и артисти, доспехи и бронзови колесници, застинал преди повече от две хилядолетия. Днес хилядите войници от Теракотената армия са достъпни за обществени посещения, като са изложени заедно с други находки от могилата в специален музей. Всяка година Теракотената армия привлича около два милиона туристи от цял свят.

4.5
Общо гласували: 13
5 7
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати