Скалните петроглифи Алта

07.08.2010
Скалните петроглифи Алта

В Северна Норвегия, в графство Finnmark се намират скалните стенописи Алта (Alta Rock Carvings). Тези уникални хилядолетни рисунки могат да се видят съвсем близо до едноименния град Алта, който е най-голямото населено място в тази част на Страната. От норвежката столица Осло, Алта е разположен на 1280 километра в северна посока, а скалните рисунки могат да се разгледат само на 5 километра югозападно от центъра на Алта.

Изобразените праисторически сцени се намират по вътрешната част на Алтафиорд (Altafjord). Заради огромната ценност за човешката история, която всъщност представляват, рисунките са включени в Списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, като единственият подобен праисторически обект на Норвегия.

По своята същност комплексът на скалните рисунки Алта е съставен от огромно количество петроглифи, които са открити през 1972 година. Историческата находка е датирана от 4200-4500 г. пр. н.е, а някои се предполага, че са от 6200 година пр.н.е.

Всъщност повечето от изображенията навярно са дълбани около 500 г. пр.н.е, но специалистите са на мнение, че има и форми от около 500 г. сл. н.е. Според организацията ЮНЕСКО скалните петроглифи Алта са най-важното доказателство за съществуването на човешка дейност и живот в областта на Големия Север в праисторическата епоха.

Alta Rock Carvings

Основно четири етапа на изобразяване са открити по скалните масиви. Всички са били извайвани по времето когато ледовете през Ледената епоха се топят. Именно това е причината в горната част на фиорда да са разположени най-старите петроглифи, а в долните пластове, които се доближават до морското равнище да се намират по-новите рисунки.

Разликата между тези най-високо разположени и най-ниско намиращи се праисторически гравюри е около 26 метра.

Целият скален комплекс Алта включва в себе си над 5000 различни рисунки, разпръснато по около 45 обекта. Най-голямото находище, където днес е организиран и музеят на тази норвежка забележителност, съдържа около 3000 петроглифи.

Всички са ретуширани в яркочервено от специалистите, но всички са абсолютно оригинални по форма и възраст. В музея има и покрита вътрешна скална изложба, която разказва за праисторическото изкуство. От музея се организира маршрут надолу по линията на петроглифите Алта, като посетителите спират на общо 13 места, за да разгледат рисунките отблизо.

Всички петроглифи са силно стилизирани и изобразяват различни теми, сред които геометрични символи, различни животни като мечки, лосове, елени и други. Не отсъстват и човешки образи и сцени, претворяващи моменти по време на лов, риболов, навигация и различни древни ритуали. Според специалистите рисунките, които претворяват селскостопански сцени с домашни животни, вкарани зад огради, са сред най-новите петрогливи на Алта, като са датирани около 500 г.сл.н.е.

Музеят към скланите рисунки функционира от юни 1991 година, а през 1993 година той е обявен за Европейски Музей на годината. За да стигнете до скалните петроглифи Алта, трябва да тръгнете по магистрала E 6 При Hjemmeluft, която тръгва от западния край на град Алта, което е на два и половина километра от Босекоп (Bossekop), ако влизате в селището откъм югозапад. Има специални автобусни линии, които отвеждат туристите направо пред Музея Алта и района на скалните петроглифи. Разстоянието между тях и градското летище е около 8 километра.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати