Библиотеката Радклиф в Оксфордския Университет

17.11.2010
Библиотеката Радклиф в Оксфордския Университет

Библиотека Радклиф (Bodleian Library Oxford), по-известна като Радклиф Камера е част от Бодлейанската библиотека в Оксфордския Университет и същевременно нейното най-голямо и важно научно звено от гледна точка на архивна литература. Самата Бодлейанската библиотека (The Bodleian Library) е уникална по своята същност. Тя е една от най-старите в цяла Европа и втората най-голяма за Острова, веднага след Британската библиотека в Лондон.

Библиотека Радклиф е част от библиотеката с най-богато съдържание на литературни произведения от всички жанрове и най-важната научна библиотека на университета Оксфорд. Тя е кръстена на името на Сър Томас Бодлей. Този човек през 1610 година успява да се споразумее със Stationers' Company, като копие от всяка издадена книга трябва да бъде дадено на библиотеката.

По този начин библиотеката печели права над съхраняваните книги. В Бодлейанската библиотека се пазят милиони томове с книги, като нито една от тях не може да бъде изнесена от сградата на библиотеката. Ако някои студент или читател желае определени заглавия, най-добре е да даде своята поръчка от предния ден, за да може книгите да се намерят и извадят от дълбоките подземия, където се пазят заглавия от столетия насам.

Радклиф е построена през 18 век в съседство с "Ню Бодлейън" от 1940 г. Заедно с главната Бодлейанска библиотека подземията на трите сгради образуват претъпкан лабиринт от книги. Отдолу под земята се простират дълги коридори, задръстени от над 200 км рафтове с 4.5 млн. книги.

Сред заглавията има поне 10 000 от Средновековието, манускрипти с пищни илюстрации, оригиналът на "Процесът" на Франц Кафка. Тук се пазят дори военните карти за дебаркирането в Нормандия. Всеки ден около 6000 книги се транспортират към и от хранилището по конвейерна лента, изградена 30-те години на 20 век. Старите книги и манускрипти се слагат в специални сандъци и само така се транспортират по конвейера.

Radcliffe Library

Самата Бодлейанска библиотека е основана през 1602 година е се счита за шедьовър на готическата архитектура. По онова време библиотеката стартира с архив от 2000 книги, събрани от сър Томас Бодлей. Новата читалня към библиотеката е открита през 1930 година. В библиотека Радклиф има над 1 милион заглавия, специализирани предимно в сферата на физическите науки, биологически науки, медицина, експериментална психология, математика, Компютърни науки, география и история на науката.

Едва ¼ от всички книги обаче са изложени в нивата на Радклиф Камера. Останалите заглавия се съхраняват в специалните подземия, като повечето от тях са достъпни по електронен път. Сградата на библиотека Радклиф е открита през 1861 година. Тя носи името на Джон Радклиф (John Radcliffe), който е известен благодетел на Оксфордския университет.

Всъщност днес това звено на Бодлейанската библиотека не е разположено в Камерата Радклиф, а се намира в непосредствена близост до Природонаучния музей на университета Оксфорд. Камерата е издигната в годините между 1737-1749 г., като има кръгла форма и впечатлява с пищната си архитектура, изградена в духа на Английския Паладин.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Атина
Атина
03.06.2013 22:38
Статията ме накара да остана с отворена уста докато я прочета. А прочита й беше бавен и внимателен!
0
0