Кралския полумесец в град Бат

14.11.2010

Кралския полумесец е великолепна сграда, във формата на С, която може да се види в английския град Бат. Считана за шедьовър в архитектурните паметници на Острова, Кралският полумесец (Royal Crescen in Bath) представлява отличен и мащабен пример за Georgian архитектура. Днес Кралският полумесец, както и самият град Бат са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо и културно наследство. Конструкцията на постройката е толкова впечатляваща, че от десетилетия е едно от любимите места за филмови снимки.

Построена между 1767 - 1774 година по дизайн на архитекта Джон Ууд-младши, Кралският полумесец в Бат справедливо е считан за едно от най-добрите постижения на градската архитектура през 18 век в Англия, както за върхова точка на архитектурния стил Паладин в град Бат.

Кралския полумесец в град Бат

Първоначално постройките, съставляващи Кралския полумесец, които са общо 30 на брой били предвидени за височайши гости, които идвали в Бат за своите ваканции и почивки. В продължение на повече от 200 години тази първокласна постройка приютява най-различни известни личности. Днес в нея все още има жилищни апартаменти, но по-голямата част се падат на офисите, един първокласен хотел и интересен музей.

Формата на Кралския полумесец е изключително интригуваща по своята същност, напомняйки на половин Колизеум. Всъщност в основата на английската сграда също стоят редове йонийски колони, както и при античните „арени на смъртта”. Всяка колона достига около 76 метра, като в диаметър размерът й е 14, 3 метра. Общо 114 йонийски колони са заложени във фасадата на Кралския полумесец, чиито интериор през годините и вековете е променян многократно, но външната архитектура може да се похвали със своя оригинален външен вид.

Интересно е, че през 18 век, когато елитната сграда се е изграждала, всеки желаещ да притежава апартамент в нея е купувал реално само част от дължината на фасадата. Оттам насетне е имал право да си намери собствен архитект, който да изгради жилище спрямо конкретните предпочитания и нужди на собственика. Понякога имотът бил разделян на две къщи, друг път била само 1 и т.н. Този търговско архитектурен приом или по-скоро последицата от него е видим в задната част на Кралския полумесец, която е смесица от нива, височини, архитектурни стилове и орнаменти. Непроменяема и еднаква остава обаче фасадата.

Още един любопитен факт е, че заедно с баща си Джон Ууд Старши (John Wood, the Elder), младият му син бил доста „навътре” в масонството. Изключително се прехласвал по масонската символика и това най-добре личи в създадената от по-младия архитект постройка на Кралския полумесец и издигнатия от баща му Цирк, които по своята форма са символ на Слънцето и Луната (Soleil-Lune). Тези две сгради заедно с Кралския площад и Гай Стрийт (Gay Street) създават форма, която също е масонски символ.

Днес посетителите на Кралския полумесец имат възможност да се насладят на неговата уникална архитектура, както и красив пищен интериор. Без никакъв проблем човек тук може да усети как са живяли благородниците през 18 век. Всяка стая е изискана пример за Georgian вътрешен дизайн с автентични мебели, картини, текстил и килими.

Местният музей на град Бат е разположен в къща Номер 1 на Кралския полумесец. От 1950 година пък Номер 16 се превръща в Къща за гости. През 1971 година тя се обединява с Номер 15 и се създава изисканият Royal Crescent Hotel.

3.3
Общо 8 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати