Вила Адриана в Италия

14.11.2010
Вила Адриана

Вила Адриана (Hadrian's Villa) е археологически изключителен комплекс от класически сгради, създадена през 2 век от римския император Адриан. Той комбинира най-добрите елементи на архитектурното наследство на Египет, Гърция и Рим, събрани под формата на "идеалния град". Вила Адриана е разположена в накогашния район Tibur, който днес всъщност е красивата местност Тиволи (Tivoli), а самият комплекс се намира доста близо до Рим. От 1999 година Вила Адриана е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо и културно наследство, заради уникалния образец на най-добрата архитектура на Римската империя.

Вила Адриана може да се приеме като голям и неповторим музей на открито, разпростиращ се на обща площ от 300 декара. Целият комплекс е изпълнен с репрезентации на любими сгради на император Адриан от Рим до Египет. Вила Адриана е безценна най-вече с това, че представлява шедьовър, който еднозначно обединява най-високата проява на материални култури на древния средиземноморски свят.

Освен това Вила Адриана и проучването на паметниците, които влизат в състава й, изиграват огромна роля в преоткриването на елементи на класическата архитектура от архитектите на Ренесанса и Барока. Постройките в комплекса са пример и образец и за много архитекти, дизайнери на 19 и 20 век, които черпят вдъхновение от стиловете на Вила Адриана.

Vila Adriana

Вила Адриана е построена в началото на 2 век, като резиденция на императора, където той обичал да ходи, когато искал да напусне пределите на Рим. Прекрасният комплекс е нещо, което няма еквивалент никъде другаде по света и в историческото наследство на Стария свят. Вила Адриана е зашеметяваща хармония и симбиоза между езера, фонтани, библиотеки, бани, храмове и градини. В интерес на истината император Адриан ненавиждал двореца си на хълма Палатин в Рим (Palatine Hill), което довежда до появата на този архитектурен комплекс.

След смъртта на Адриан, вилата продължава да се използва от неговите наследници. След упадъка на Римската империя обаче, Вила Адриана е изоставена и започва прогресивно да губи от своя неповторим блясък. През 16 век кардинал Ippolito II d'Este дори си позволява да вземе голяма част от мраморните статуи на комплекса, за да ги използва за украсата на своята вила, разположена в близост.

Днес Вила Адриана е прекрасно място, което е идеално за почивка и за пикник. Навсякъде има пръснати фрагменти от колони, разположени сред маслинови дървета и кипариси. В сградата до паркинга на комплекса може да видите макет на оригиналните архитектури на постройките на Вила Адриана. Най-важните сгради в римския парк са обозначени със знаци, като няколко са били частично възстановени и реконструирани.

Една от най-впечатляващите постройки на Вила Адриана е т.нар Морска театър (Maritime Theater). Той представлява кръгъл басейн с остров по средата, заобиколен от колони. Предполага се, че този „остров”, който е бил достъпен единствено с помощта на подвижен мост, се е използвал от император Адриан като място за усамотение, където той се е отдавал на двете си любими развлечения - живописта и архитектурата.

Вила Адриана в Италия

Богатството на Вила Адриана днес включва останки от някогашните театри, гръцки и латински библиотека, две бани, обширни помещения за гости и персонал на двореца, и официални градини с фонтани, статуи и басейни. Една от другите страсти на Адриан е била философията и в градините на комплекса е имало специална репродукция на академията, където Платон е изнасял лекции на студентите си. Във Вила Адриана е имало и дубликат на Stoà Poikile – една красива колонада в Атина. Тя се намира на централния площад, където е и големият басейн. Близо до нея е и т.нар. Зала на философите (Hall of the Philosophers), която най-вероятно е била някога библиотека.

Една от най-амбициозните архитектурни репродукции във Вила Адриана е била Канопус (Canopus) - светилище на бог Серапис (Serapis) близо до Александрия. Адриан е разпоредил да бъдат транспортирани оригинални египетски статуи за декорацията на този храм. Под земята на цялата Вила Адриана била изградена възстановка на подземния свят на Хадес, съставен от различни проходи тунели, свързващи отделните части на Вила Адриана.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати