Парламентът Стормонт в Ирландия

01.01.2011
Стормонт Ирландия

Парламентът на Северна Ирландия, известен като Стормонт (Stormont Parliament Buildings) е строга и официална сграда, разположена на леко възвишение в покрайнините на Източен Белфаст. Тя се нарича Стормонт заради местоположението си – Стормонт е името на тази част от столицата на Северна Ирландия.

Днес парламентът е отворен за обществени посещения, но обиколки могат да бъдат организирани чрез предварителна заявка. Всеки желаещ също така има възможност да влезе в сградата и да наблюдават дебатите.

В Стормонт се помещава правителството на Северна Ирландия до 1972 година, когато то се разпада. В момента тук заседава Събранието на Северна Ирландия (Northern Ireland Assembly).

Нуждата от обособена сграда на парламента възниква след създаването на автономната област Северна Ирландия през 1920 година. Докато постройката бъде издигната Парламентът заседава на две места – В Кметството на Белфаст и в най-близката Презвитерианската църква.

Основите на сградата на Парламента са положени през 1922 година. Оригиналните архитектурни планове предвиждат в източната част на Белфаст да се появи голяма централна постройка с купол и с две странични крила, където се помещават трите части на държавната власт - законодателна, изпълнителна и съдебна.

Наред с това се предвижда тук да бъде настанен и Върховният съд. Разбира се, първоначалните планове не били осъществени докрай и Съдът в крайна сметка е построен в централната част на Белфаст.

След като сградата на Парламента на Северна Ирландия била готова през 1932 година тук се появило едно същинско произведение на архитектурното изкуство. Стормонт прилича на замък с неговата изчистена архитектура и щедра украса. Архитект на представителната постройка е Sir Arnold Thornley.

Парламентът Стормонт в Ирландия

Стормонт е трябвало да прилича на Капитолия във Вашингтон, окръг Колумбия, което до известна степен е постигнато с една съществена разлика. През 1929 г. крахът на фондовия пазар довежда до икономически трудности и идеята за централния купол не е осъществена.

Thornley проектира класическа сграда с шест кръгли колони и централна триъгълен фронтон. Облицована с портландски камъни и украсена със статуи, барелефи и дърворезба, сградата на Парламента Стормонт има доста сходства с много други парламентарни постройки в неокласически стил в различни краища на света.

В интериорно отношение Стормонт също е на нужното ниво. Ообено впечатляваща е Голямата зала, която е щедро украсена с италиански мрамор травертин. Голяма част от декора е дело на италиански майстори, които пристигат тук специално за декорацията на Парламента през 20-те години на миналия век. Във вътрешността могат да се видят и двете камари - Камарата на общините (House of Commons) и Камарата на Сената (Senate Chamber).

От центъра на Белфаст може да се стигне до Стормонт за около 20 минути. Самата постройка се простира на около 5 декара, а до нея се стига по дълга около 1 миля, права улица. Около сградата на Парламента Стормонт се разпростира 300 акра парк, който е отворен за обществени посещения до 19:30 вечерта.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати