Национален монумент Форт Пуласки

12.02.2012
Форт Пуласки

Националният монумент Форт Пуласки (Fort Pulaski National Monument) се намира между Савана (Savannah) и остров Тайби (Tybee Island) в Джорджия (Georgia).

Това е мястото, известно с тестовете на специалното оръдие, прочуло се като rifled cannon – то представлявало картечница на колела. През 1862 година по време на Американската гражданска война, армията на Съюза е направила тест на това оръдие, чиято мощност не била ясна, на територията на днешния монумент Форт Пуласки.

Фортът бил използван също така и като лагер за военнопленици. На територията на националния монумент се намира по-голямата част от остров Кокспър (Cockspur Island), където се намира форт Пуласки. Освен това на територията на монумента е и о остров Маккуинс.

След войната на 1812 година президентът Джеймс Медисън (James Madison) настоял за създаването на нова система за укрепване на бреговите ивици на САЩ, за да бъдат предпазени от чуждестранни нашественици. Строителството на форт Пуласки, който трябвало да пази пристанището на Савана, започнало през 1829 година.

Новият форт трябвало да се намира на остров Кокспър, до устието на река Савана. През 1833 година новият форт бил наречен Пуласки в чест на Камизир Пуласки (Kazimierz Pulaski) – полски войник и военен командир, който се сражавал по време на американската революция под командването на Джоордж Вашингтон (George Washington). Пуласки изиграл важна роля в подготовката на войските на революцията. За да се изгради фортът, трябвало да се потопят дървени трупи, за да може по тях да преминат двадесет и пет милиона тухли.

През 1847 година форт Пуласки бил окончателно завършен след цели осемнадесет години усилия и над един милион долара разходи по строежа. Стените на форт Пуласки били дебели по единадесет стъпки, за да могат да устоята и на най-силната вражеска артилерия. Смятало се, че форт Пуласки е абсолютно недосегаем за каквато и да е вражеска атака.

Национален монумент Форт Пуласки

През 1860 година губернаторът на Джорджия издал указ форт Пуласки да стане част от щата Джорджия. Войските на конфедерацията се насочили натам. През 1861 година остров Тайби бил смятан за изолиран и затова бил неподготвен за военен конфликт, тъй като бил изоставен от силите на Конфедерацията.

Това позволило на войските на Съюза да се съберат около форт Пуласки. На десети април 1862 година войските на Съюза настояли фортът да им бъде предаден, за да се избегне излишно кръвопролитие. Предложението срещнало отпор.

Форт Пуласки не бил подготвен за сухопътна атака. Тридесет и шест оръдия започнали да бомбардират форта. След тридесет часа усилия едно от новите оръдия, известно като rifled cannon, пробило една от стените на форта.

Снарядите започнали да избухват в опасна близост до склада с барут във форта. Войските на Конфедерацията, които се намирали във форта, се предали. По време на престрелката били ранени само един войник на Конфедерацията и един войник на Съюза.

Съюзническите войски ремонтирали форта от щетите, които били причинени от обстрела на оръдията им. През 1863 година форт Пуласки станал известен като място, където пристигащите роби можели да получат свободата си, след като стъпят на остров Кокспър.

Когато фортът бил използван за лагер за военнопленници, тук обитавали заловени офицери на Конфедерацията, известни като „Безсмъртните шестстотин”. Тринадесет от тях умират по-късно на територият на форт Пуласки. След като войната приключила, форт Пуласки продължил да изпълнява функцията на политически и военен затвор, но не за дълго.

В началото на двадесети век фортът започнал да рухва. Затова през 1924 година той бил обявен за национален монумент, за да бъде запазено това ценно историческо място.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати