Национален монумент Форт Юниън

26.08.2011
Национален Монумент Форт Юниън в САЩ

Националният монумент Форт Юниън (Fort Union National Monument) е разположен близо до Уатроуз (Watrous) в Ню Мексико(New Mexico). Форт Юниън е получил статут на национален монумент през 1954 година, за да бъде опазен за следващите поколения.

Историческата местност представя втория от общо трите форта, които са били построени на това място през 1851 година. Туристите могат да видят също така и руините на третия форт.

Форт Юниън е бил построен през 1851 година като сграда за опазване на пътя към Санта Фе (Santa Fe). Три различни форта са били строени, за да бъдат близо един до друг и да опазят важния път. Третият форт Юниън е бил най-големият форт на територията на американския югозапад и изпълнявал функциите на военен гарнизон и на военно депо.

Пътят към Санта Фе бил особено важен, защото оттук минавали мексикански и американски търговци, за да пренасят различни стоки от Мисури (Missouri), както и да прекарват стоки от Санта Фе.

Форт Юниън бил не само охранителен пункт на пътя за Санта Фе, той също така бил и символ на национална власт. Форт Юниън изпълнявал не само военни, но също така и логистични функции. Патрули от Форт Юниън охранявали пътя за Санта Фе. Фортът осигурявал също така и ескорти, които придружавали пътниците до пощенски пунктове.

Останки от Форт Юниън в САЩ

Началото на гражданската война превърнало пътя за Санта Фе в непрекъснат поток от хора. Войските на Конфедерацията имали намерение да превземат западната част на пътя, както и златните полета на Колорадо (Colorado gold fields).

По това време фортът изпълнявал функциите и на склад за боеприпаси и храни. Те се разпределяли със специални заповеди. След като железницата започнала да функционира и на запад, начинът за доставка на провизии станал още по-лесен. Така провизиите и боеприпасите стигали по-бързо до постовете.

През 1879 година релсовия път минавал покрай форт Юниън и така постепенно спряло функционирането му като депо – това се случило през 1883 година. Без хора, които да се грижат за доставките, за животните и за всичко останало, нямало как да има и постове. След четиридесет години служба като пост на предна линия, форт Юниън трябвало да се защитава в съдебната зала.

Когато през 1851 година бил построен форт Юниън, войниците можели да нахълтват, без да ги види никой, в частна собственост, която била част от Мора Грант (Mora Grant). Още на следващата година полковник Едуин Съмнър (Edwin Sumner) обявил форта за военен резерват. В съда започнали люти битки за това форт Юниън да бъде признат за част от Мора Грант.

През 1876 година било решено, че форт Юниън се намира на територията на Мора Грант. Армията обаче не искала да се премести на друго място, но също така не искала и да плати на собствениците на земята. След като станало ясно, че армията е направила подобрения в района и не би могла да се оттегли, без да получи компенсации, се стигнало до споразумение и армията останала във форта до 1891 година.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати