Копринената борса Ла Лоня във Валенсия

07.05.2013
Копринена Борса, Валенсия

Копринената борса Ла Лоня във Валенсия е основният исторически и архитектурен паметник в града. Като една от най-важните готически постройки в Европа, тя е включена в списъка на ЮНЕСКО през 1996 г. за защитени исторически забележителности.

Строежът на Ла Лоня започва през 1482 г. За да има място за нейните внушителни размери са разрушени 25 къщи. Главният проектант, архитект и инженер, стоящ зад построяването на тази масивна конструкция е Pere Compte, но той никога не успява да види своето творение в завършен вид.

След неговата преждевременна смърт делото му се поема от други архитекти, които продължават строежа на Ла Лоня, който завършва чак през 1548 г.

Копринената борса прилича на стар средновековен дворец, който е построен на базата на антични крепостни стени. Тя се състои от три основни части, всяка с различно предназначение - основната кула, залата Consulado del Mar и залата за сключване на договорите, която е изградена от множество спираловидни колони. Те са разположени в известния двор с портокаловите дървета, наречен Patio de los Naranjos.

Ла Лоня е построена по време на Златния век на Валенсия. Градът е бил в своя икономически и културен възход, служейки на короната на Арагон. Ла Лоня се превръща в един от най-добрите примери на готическата гражданска архитектура, станала популярна по цялото Средиземноморие. Тя крие тайните на едно общество, започнало тепърва да открива висшите ценности на Ренесанса.

Ла Ниня

Фасадата на Ла Лоня, която гледа към историческия площад Plaza del Mercado, е неразделна част от най-атрактивните и архитектурно значими кътчета на древната столица на региона на Валенсия. Това място се е използвало за търговия още през ранното Средновековие, когато църквата Santos Juanes, намираща се в непосредствена близост до Ла Лоня, е била джамия.

Днешната постройка на копринената борса, която прилича на величествена катедрала, заема площ от 2000 кв. м. Преди да се започне строежът й, през късния 13 век, тук се е намирала старата борса.

Разрастването на града и превръщането му в политически център налагат построяването на по-внушителна сграда - начинание, надхвърлило очакванията на всички жители на Валенсия, които надали са си представяли в какъв невероятен готически шедьовър ще се превърне новата им борса.

Копринената борса във Валенсия е построена като параклис на търговията и затова всички елементи в нея крият определен символизъм. Тя създава впечатлението, че е сцена от рая. Колоните й представляват дърветата, а обрисуваният таван играе ролята на небесата.

Архитектурата и изображенията й покриват широк диапазон от теми, като първостепенно значение има хералдическия символизъм, характерен за Валенсия през този период.

Ла Лоня функционира в продължение на векове. Търговията в града е основната база за икономиката на Валенсия през Средновековието. Борсата става основно място на стокообмен, в което се оформят важни търговски връзки с градове от Франция, Италия и Северна Африка.

Валенсия се превръща в богат и икономически стабилен град, който придобива популярност извън пределите на страната не само с опитните си търговци и производители, но и със своята невероятно красива борса.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати