Казански Кремъл

10.04.2013
Казански Кремъл

Казанският Кремъл е една от най-големите забележителности на Татарстан (Tatarstan). Мястото, където днес се издига Казанският Кремъл, е било обитавано от праисторически хора заради благоприятните природни условия. Хълмът, върху който се издига Казанският Кремъл, преди много векове е бил заобиколен от всички страни с вода. Допълнителна преграда са били заблатените ливади и гъстите гори.

Към девети век се оформя селището Казан, което се развива до тринадесети век като военно и търговско селище. През дванадесети век Казанският Кремъл е силно военно укрепление. От началото на осемнадесети век Казанският Кремъл се превръща в център на Казанската губерния.

От двадесетте години на двадесети век, до 1992 година Казанският Кремъл е изпълнявал функцията на административен център на Татарската република, а след това като правителствен център на Татарстан. В Казанския Кремъл се намира резиденцията на президента на страната. Казанският Кремъл е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Кремъл в Казан

Казанският Кремъл е издигнат през девети век – тогава започва строителството му. Около крепостта се издига земен насип с височина три метра и дълбок четири метра ров. През дванадесети век дървените укрепления се заместват от каменни. Стените, направени от камък, са с дебелина над два метра.

В пределите на крепостта е имало седем улици. На територията на Казанския Кремъл е имало големи цехове за производство на изделия от кожа. Навремето до североизточната кула, която по-късно е била разрушена, са се намирали цехове за топене на метали.

През шестнадесети век Казанският Кремъл се превръща в административен и военен център. Той е превзет от руснаците и руски архитекти и майстори започват да възстановяват кулите и стените, които са били разрушени по време на нападението от страна на Русия.

По това време територията на Казанския Кремъл е увеличена. След като са възстановени всички кули, те били тринадесет на брой. Някои били от дърво, други били направени от камък. След това и дървените кули са заменени с каменни.

На територията на Казанския Кремъл е имало около двеста постройки, като осем от тях са били храмове. Храмовете са били не само православни, издигната е и джамия. Всички тези сгради са били използвани до двадесетте години на осемнадесети век, когато са били разрушени.

Казански Кремъл Гледка

Тогава на територията на Казанския Кремъл са издигнати губернаторски дворец, военно училище и други учреждения. През четиридесетте години на двадесети век архитектурният комплекс на Казански Кремъл претърпял още промени. От последната четвърт на двадесети век започва реконструкцията на Казанския Кремъл.

Сред впечатляващите постройки на територията на Казанския Кремъл е джамията Кулшариф (Qolsharif). Тя е била построена през 2005 година, като е направена изцяло като легендарната джамия от шестнадесети век, която е била разрушена по време на нападението от руснаците. Джамията изпълнява и ролята на мемориал на загиналите при защитата на Казан.

Строителството на джамията е продължило девет години. Сградата на джамията представлява два пресечени квадрата, които означават благословия от Аллах. Стените са украсени с богати орнаменти, а стъклата са с цветни витражи. Куполът се издига на височина 36 метра и е с прозорци с формата на лалета. Четирите големи минарета са с височина 55 метра, има и четири по-ниски минарета. Точно толкова е имала и старата джамия. Сградата се издига на пет етажа. В нея могат да се побират 1500 души.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
29.06.2018 00:33
Велика България е била там тогава- девети век .
0
0