Стогодишната зала във Вроцлав

29.04.2013
Стогодишна Зала

Стогодишната зала (The Centennial Hall), чието истинско име е Хала Людова, а на полски е известна като Хала Столетная, е историческа зала в Полша. Тя има овална форма и тъй като е прекрасен пример за едни от първите мащабни сгради, направени от армиран бетон, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Строежът на залата започва през 1911 г., когато град Вроцлав е под управлението на германската империя. За главен архитект се назначава Макс Берг, който успява да завърши сложната конструкция през 1913 г. Идеята за построяването на залата, чието предназначение е да се ползва за провеждане на изложби и културни мероприятия, е отбелязването на стогодишното изложение.

Първоначално залата се е казвала Стогодишната зала, но след Втората Световна война е преименувана на "Хала Людова-Зала за народа". Сградата въвежда използването на армиран бетон в изграждането на големи и мащабни съоръжения.

Стогодишната зала е пригодена да бъде използвана от 6000 хиляди седящи души или за около 20 000 правостоящи. Куполът й има диаметър от 65 метра и височина от 42 метра.

Стогодишна Зала, Вроцлав

След разглеждане на невероятната конструкция на залата във Вроцлав, световната организация ЮНЕСКО я включва в списъка на световното наследство, определяйки я като "новаторски прогрес в използването на армиран бетон за толкова мащабна постройка, който е съчетана с модерна архитектура."

Залата Хала Людова е използвана за кино, за конгресна зала и за културни мероприятия като рок-концерти, спортни събития и театрални и оперни изпълнения.

Има овална и стилно изградена форма и се превръща в един от символите на града. Впечатление прави красивият й купол, който е изграден предимно от стъкло.

Най-притеснителният факт за гостуващите спортни отбори е че допълнително превърнатите в съблекални помещения се намират извън сградата, тъй като първоначално не е била предвидена за провеждане на спортни срещи. Баните и тоалетните, предвидени за играчите също се намират извън самата зала.

Преди години се е смятало тя да бъде използвана само за концертни прояви, тъй като има специално организирана акустика. Превръща се в спортна зала, тъй като се оказва, че гласовете на феновете на Полските национални отбори се чуват много добре и с тяхната подкрепа помагат на участниците в състезанията.

През 2009-2010 г. Стогодишната зала е подложена на сериозни реставрационни дейности. Поставя се нова журналистическа трибуна, ново по-качествено осветление и се правят нови съблекални за играчите на спортните тимове.

Тъй като тя често служи за провеждане на баскетболни мачове, се налага подмяната на кошовете, часовниците и на таблото, показващо резултата на отборите. След ремонта капацитетът й е направен вече да побира 10 00 зрители. Тук през 1963 г. се провежда първенството Евробаскет, чийто домакин е Стогодишната зала.

Можете да посетите Стогодишната зала, за да я разгледате срещу скромна такса. Струва си да я видите и на тъмно, тъй като в близост до нея се намира огромен фонтан, който е осветен и заедно с масивната конструкция на залата представлява една доста внушителна и незабравима гледка.

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати