Марианската падина

12.06.2013
Марианската падина

Марианската падина се намира в Тихия океан до Северните Мариански острови, на които е кръстена. Това е най-дълбокото известно място в света, което достига дълбочина от 11 100 м. Разположена е между Япония и Папуа Нова Гвинея. Дъното й е плоско и чисто, достигащо широчина между 1 и 5 км. Разделено е на прагове от затворени части. Налягането в Марианската падина е почти 1100 пъти повече от атмосферното налягане.

Марианската падина е изследвана на няколко пъти от различни сонди, оборудвани с ехо локатор. Последните данни, дали днешната информация за дълбочината й, са направени през 1995 г от японската сонда Кайко.

В продължение на десетилетия се е смятало, че в Марианската падина няма начин да съществува живот. Там температурите са прекалено ниски, налягането прекалено високи и не достига никакъв източник на светлина. В резултат на направените изследвания на почвата на Марианската падина, се оказва, че тя в никакъв случай не е мъртва зона. През 2010 г. след направени анализи на образци от почвата става ясно, че тя е пълна с микроорганизми.

Изненадващото е, че едноклетъчните организми наистина плуват във свои води, защото намирайки се на 11 000 м. дълбочина са много по-активни отколкото на 6000 м. Освен че се чувстват много добре в Марианската падина те имат и достатъчно източници на храна, тъй като от горния слой на океана пада достатъчно растителен и животински материал.

Тайните, които крие Марианската падина отдавна занимава учените. През 2012 г. на мястото, оказващо се най-дълбоката точка на земята, слиза и Джеймс Камерън, световноизвестният режисьор.

Той се оказва първият човек, слезнал там през последните 50 години. Последното потапяне на дъното на Марианската падина е направено през 1960 г. швейцарският изследовател Жак Пикар и от лейтенант от ВМС на САЩ Дон Уолш.

Локация на Марианската падина

Те прекарват там само пет минути и не достигат максималната дълбочина от 11 100 метра, но стигнали почти до дъното откриват съществуването на плоски риби, някои от които достигащи по до 30 см., което е наистина изумително откритие. Слизането им до дъното на най-дълбокото място в света им отнема 5 часа, а изкачването около 3.

През изминалите години, тъй като се знаеше много малко за това невероятно място, плъзват какви ли не слухове за странни червени светлини, живеещи чудовища надълбоко във водите, даже и съществуване на извънземни.

Днес, благодарение на съвременните технологии, вече разполагаме със снимков материал за жителите на Марианската падина. На около 2000 метра преобладават осмоногите, между 3000 и 5000 метра има различни октоподи, приличащи на медузи, а на около 4000 метра има най-различни странни риби и какви ли не други причудливи обитатели.

Надали в близките години ще можете да си позволите да слезете в Марианската падина, но с развитието на технологиите и науката нищо не се знае. Дотогава обаче може да чакате пускането на триизмерният филм за Марианската падина по канал „Нешънъл Джиографик”.

4
Общо 13 гласували
5 4
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати