Викингски селища Бирка и Хувгорден

29.07.2013

Жителите на Швеция, разположила се в Северна Европа, с право се гордеят с природната красота на страната си. Често държавата е наричана "Мека" за чуждестранните туристи и любителите на природата. Освен с планините, осеяни със снежни шапки, с хълмистите области с вековни гори и с малките островчета от Балтийският архипелаг, Швеция се гордее и със своята богата на случки и събития история, свързана с викингите.

Произходът на думата "викинг" и до днес не е напълно изяснен. Най-приемлива се счита хипотезата, че произхожда от глагола "vikja", който означава "обръщам" и "отклонявам се". Викингът е човек, който е отплувал, напуснал родината си, т.т. морски войн, тръгнал на поход за плячка.

Викингски селища Бирка и Хувгорден

В широк смисъл това не са само войни, но и мирни колонисти и мореплаватели, занимаващи се с търговия и търсене на нови неизвестни земи. За Швеция викингите се явяват първите търговци, които са отворили пътищата по руските реки на изток. Епохата, през която те са властвали из шведските земи е от 800 до 1060 г., докато в края на 11 в. не са успешно християнизирани.

В Швеция има много градове, свидетелстващи за влиянието, което са оказали викингите върху страната. Прекрасен пример за това са древните викингски селища Бирка и Хувгорден (Birka and Hovgarden).

По времето на викингите в Швеция живеел народ, който се наричал свеар и е дал днешното име на държавата. Те създали първите градове, сред които са Бирка и Хувгорден.

Бирка е построен около 800 г. и се смята за първият град в страната. Разположен е на остров в езерото Меларен и е изключително интересно и вълнуващо място за тези, които са любители на историята, войните и битките. Тук често идват археологически групи и историци от всички краища на света в търсене на мистериозни неща.

В музеят на Бирка можете да научите много за историята на създаването на града. Според местната легенда някога тук се появил цар, който създал селището Бирка, а след това се преместил на съседния остров и създал град Хувгорден.

Днес Бирка представлява интерес за онези, които изучават историята на викингите. Тук непрекъснато в ход са широкомащабни разкопки. Има запазили се множество руини, от които можете да добиете представа за славното минало на града. По време на своя възход Бирка е бил населяван от около 1000 души и е бил шумно и оживено място и важен търговски център, служещ като връзка между езерото Меларен и Балтийско море.

В Бирка, както и в Хувгорден, можете да си наемете екскурзовод и да се разходите из древните паметници на викингската култура. Можете да посетите и археологическите обекти и да видите с очите си "плодовете" на неуморните търсачи, искащи да разберат повече за миналото на тези древни градове.

Хувгорден е не по-малко интересен от Бирка. Този археологически обект е разположен също във водите на Меларен на остров Аделсо. Предполага се, че това е мястото, от което викингските вождове са управлявали цялата област и създаденият град Бирка.

Сред най-старите намерени паметници от древността в Хувгорден са надгробните могили, датиращи от бронзовата епоха. При направени разкопки на една от трите царски могили, са открити останките от човек, живял около 900 г. Той е бил облечен в скъпи дрехи, не е притежавал оръжие и се предполага, че е възможно да е някой от кралете на викингите

През 1993 г. Бирка и Хувгорден са вписани в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и са сред най-посещаваните обекти в Швеция.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати