Тулоу в провинция Фуцзян

10.10.2013
Фуцзян Тулоу

Надали има човек, който да не е мечтал поне веднъж да попадне сред приказния свят на Азия. Нейната неповторима красота, древни светове, тайнствена култура и старинни храмове са впечатлявали векове наред мнозина пътешественици. На преден фон изпъква Китай, известна като една от най-древните държави с вековни традиции.

Тя разполага с безброй паметници на архитектурата, които са признати за пример на инженерната мисъл. Едно изключително доказателство за това е колекцията от крепостни къщи, намиращи се в югоизточната част на страната.

Разположени са в планинските части и в продължение на векове са служели за защита на населението от вражески нападения. Заради уникалния си замисъл те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Тулоу в провинция Фуцзян (Fujian Tulou).

Името тулоу е дадено на характерния вид на постройките, които обикновено имат пръстеновеидна форма. В превод от китайски тулоу означава "земен дом". Гледани от високо те изглеждат като кръг, в който по средата обикновено се намират общите части.

Едно тулоу може да побере около 800 души. То разполага с няколко етажа, които изпълняват различни функции. В югоизточната част на Китай има хиляди тулоу, които по своята същност представляват укрепени селца. Изградени са през периода 12- 20 в., когато тези части на страната са доста размирни.

Тулоу

Външните стени на тулоу са изключително масивни. Обикновено се предвижда една врата, която да извежда жителите на тулоу извън пределите му. Тя е подсигурена с желязо и каменни плочи, за да може да издържи на евентуални атаки.

На долните етажи няма прозорци, за да не могат да влязат през тях вражески настроени жители срещу укрепените селца. По времето, когато започва изграждането на тулоу, из тези части на Китай често обикаляли бандити. Зад непробиваемите стени на укрепените си жилища местното население се чувствало на сигурно място.

Повечето тулоу са големи. Най-големите от тях достигат площ от 40 000 кв. м. Всички те са изградени от пръст, дърво, камък и бамбук, съчетани по уникален начин. Така изградените къщи могли да издържат дори и на обстрелване, което се доказало с времето.

Друга характерна черта за постройките е добре предвидената им климатизация. През зимата вътрешността им изненадващо се запазва топла, а по време на летните жеги, човек на спокойствие може да се наслади на прохладата в някоя от жилищните килийки в едно тулоу.

По своята същност Фуцзян Тулоу е прекрасен пример за съчетание на конструкция и пространство, както и на хармонията между човека и околната среда. Това е главната причина поради която световната организация решава да отличи китайското тулоу.

Тъй като такива укрепени селца има на много места в Южен Китай, ЮНЕСКО ги описва като Тулоу в провинция Фуцзян. До момента в списъка на световното наследство са включени 48 тулоу, но се очаква броят им през следващите години да нарастне.

Можете да посетите Фуцзян Тулоу по всяко време на годината. но за предпочитане е да избягвате летните месеци. Тогава в тези части на китайската държава често преминават тайфуни с много дъжд и голяма разрушителна сила. Най-добре се ориентирайте към пролетните и есенните месеци.

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати