Първите плантации за кафе в Куба

21.11.2013
плантации за кафе в Куба

Куба, известна като Островът на свободата, има с какво да се гордее. Разполага с изключително красива природа, която от векове привлича туристите покрай бреговете й. Топлият климат създава извънредно благоприятни условия за развитието на селското стопанство и за отглеждането на най-различни култури, сред които се откроява кафето. Неслучайно Томас Джеферсън казва, че кафето е любимата напитка на цивилизования свят. Навсякъде по света тази топла напитка е начин да посрещнещ сутрините, но има места, на които преживяването да изпиеш чаша кафе е по-добро от другаде.

Въпреки че Бразилия си спечелва славата да бъде наричана Страната на кафето, едни от най-качествените сортове на тази ароматна напитка идват именно от Куба. Тук от векове в планините са се отглеждали кафените дървета, които в са превърнали Куба в една от най-известните страни, даряващи най-хубавите кафета. В подножието на планина Сиера Маестра се намират останките на множество кафеени плантации и съоръжения за обработка на кафените зърна, които свидетелстват за значимостта на Куба като източник на качествено кафе.

Днес по-голяма част от тях са превърнати в археологически обекти, а за други се полагат усилия за възстановяването им. Заради значимостта им те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Облик на археологически обект, представящ първите плантации за кафе (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba).

Макар днес светът да е забравил за прекрасните кафени зърна на Куба, тази държава в продължение на векове се е гордеела със своето кафе, считано за ненадминато по качество. Историята на отглеждането на тази култура започва с испанците. Само няколко години след като Христофор Колумб открива прелестния рай на този остров, Испания устройва експедиция с цел покоряването му. През 1511 г. териториите на Куба са разделени от испанския крал на неговите феодали. От Испания започват да се пренасят множество маслодайни, влакнодайни и житни растения, плодове и зеленчуци. С тях идва и кафеното дърво.

По-голяма част от кафените плантации се организират в подножието на планина Сиера Маестра. Непрекъснатото лято и непрекъснатото плодородие се оказват най-подходящия дом за това растение. Почвата е богата и глинеста, а вечният карибски бриз позволява охлаждането на кафените дървета от жежкото слънце. Тук климатът е възможно най-добрият за отглеждане на кафе и кафените растения процъфтяват. Друг фактор е самата среда, защото те се чувстват защитени по естествен начин от местната дървесна растителност.

За разлика от индустриалните плантации за кафе, кафето в Куба е отглеждно от планинските земеделци, известни като "кампесинос", които са брали зърната на ръка, без ръкавици, за да могат зърната да се запазят в идеално състояние. В продължение на над 200 години те са предавали своя занаят от поколение на поколение, за да може кубинското кафе да се превърне в едно от най-добрите по света.

Всичко това довежда до обявяването на останките от плантации за обект на ЮНЕСКО, тъй като по своята същност те са пример за селско стпанство, практикувано върху труден за обработване терен.

3.5
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати