Предколониален град Ел Тахин

19.11.2013
Ел Тахин, Мексико

Въпреки че Мексико географски е разположена в Северна Америка, в културно отношение тя принадлежи изцяло на Латинска Америка. Това е страна, населявана от древни времена. Може би това е районът, който има най-богатата история на земята. Първата култура се развива още през 1200 г. пр. н. е. На територията на Мексико и до ден днешен има много останки от древни градове, останали за спомен от олмеки, маи, толтеки и ацтеки.

Краят на старомексиканската култура бележи испанският завоевател Ернандо Кортес, който в началото на 15 в. достига източния бряг на Мексико и започва да разрушава това, което цивилизациите преди него са построили. От научна гледна точка безспорно една от най-интересните загадки си остава културата на маите, която според мнозина е най-развитата за времето си.

Всеки посетител на Мексико, дошъл тук, за да се запознае с древната култура на мексиканския народ тръгва по следите на изоставените от маите градове Чичен Ица, Паленке, Теотихуакан и много други.

Сред тях няма как да не се спомене и град Ел Тахин, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Предколониален град Ел Тахин (El Tajin, Pre-Hispanic City).

Територията на маянската цивилизация се е простирала от бреговете на Юкатан на юг до тихоокеанското крайбрежие на днешна Гватемала. Каменни храмове започват да се строят още през 5 в. пр. н. е., разположени на равнинни площи. Истински разцвет за маянската цивилизация настъпва през периода 3- 9 в.

Тогава се създават големите културни и търговски центрове и се изграждат пътищата. Развиват се науки като математиката и астрономията, а загадъчният календар на маите и до днес интригува учените с невероятната си точност. През този период на възход е създаден и град Ел Тахин.

Ел Тахин

Този уникален археологически комплекс, напомнящ ни за величието на древната цивилизация на маите, е разположен в мексиканския щат Веракрус. Завладяващ е с неговата архуитектура и най-вече със своята пирамида с нишите, разкриваща красотата и мащабността на предколумбовото строителство.

В превод от тотонакски език Тахин означава Градът на гръмотевиците. Според учените той датира от 1 в., но достига разцвета си през периода 6- 13 в. Оттогава датира и Пирамидата с нишите, повечето храмове и крепостните съоръжения.

Ел Тахин е открит съвсем случайно едва в края на 19 в. от правителствени изследовател. Той попада на странно място, сякаш обитавано от духове и се озовава срещу Пирамидата с нишите. Въпреки че градът е разрушен през 1230 г., голяма част от него е успяла да се запази. Впечатляващо е богатството на декорациите при постройките, както и самата архитектура на пирамидата.

В сравнение с останалите маянски пирамиди тя доста се отличава по своята архитектура. Използването на декоративни ниши и циментови елементи с необичайна форма не са често срещано явление сред останалите образци на маянското строителство.

Пирамидата с нишите, дворците Тахин Чико, балните зали и цялата архитектурна група Аройо са превърнали от десетилетия Ел Тахин в най-посещавания туристически обект във Веракрус.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати