Кафеените плантации в Колумбия

20.11.2013
Кафеените плантации в Колумбия

Не е ясно кой и откога е обитавал планинските райони на Колумбия. Знае се, обаче, че тучните й поляни, изобилстващи от екзотични цветя, и водните й пътища са били известни търговски маршрути още от древни времена. Чрез арабските и европейските градове кафето от Етиопия пристига в Колумбия през 18-ти век, когато започва масовото му отглеждане. Климатът тук се оказва превъзходен за тази цел.

Голяма част от кафеените плантации в Колумбия, които имат вече вековна история, оформят колумбийския пейзаж и до днес. Те са изключителен пример за устойчива продукция, дело на традициите за отглеждане на кафе в подножието на западните и централните части на Кордилера де лос Андес.

Заради своята значимост в световен мащаб 18 местности, намиращи се в западната част на страната, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Coffee Cultural Landscape of Colombia.

Колумбийското кафе се отличава доста от останалите кафета. Основна причина за това е, че все още на много места процесът не е напълно механизиран. Според мнозина именно това е причината колумбийското кафе да има превъзходен вкус и аромат. След като се засадят храстчетата, им трябва около 45 дена, за да покълнат, след което те се пресаждат в колумбийските полета.

Около година и половина до две те вече имат плод, който всъщност има червен, а не кафяв цвят. Това, което отличава колумбийското кафе, е факта, че на много места все още беритбата не е механизирана и се извършва на ръка. По този начин лесно може да се познае дали кафеените зърна са узрели, докато машината бере всичко подред автоматично.

Друг важен фактор за качеството на колумбийското кафе е благоприятния климат на страната. Той е мек и постоянен, а слънчевите лъчи, които всъщност вредят на кафеените храсти, се избягват като между тях се засаждат бананови дръвчета. Те стигат доста висок ръст и предпазват малките и нежни храстчета, дарявайки ги със сянка, която им позволява да раждат два пъти в годината.

Кафеени плантации в Колумбия

Когато плодовете са обрани, те подлежат на обелване и изсушаване. В по-малките ферми все още се използва естествената светлина на слънцето, докато в големите предприятия изсушаването става след 24-часовото им излагане на горещ въздух. Накрая кафето се изпича, за да стигне до потребителите, които да оценят превъзходното му качество.

Именно качеството на колумбийското кафе е причина да има забрана в Европа и в някои други страни по света, където смесването му с други сортове да е забранено. През последните години дори се наблюдава тенденция за откриване на множество кафенета от общата търговска верига Хуан Балдез, които предлагат 100 % колумбийско кафе с цел да се превърнат в конкурент на американската верига Старбъкс.

Можете да посетите Колумбия и нейните кафени плантации по всяко време на годината. На много места се предлага дегустация на кафе, подобно на начина, по който се прави във винарските области. Можете да сте сигурни, че превъзходното колумбийско кафе се пие с най-голяма наслада в Колумбия.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати