Оазисът Сива (Siwa Oasis)

27.05.2010
Oasis Siwa

Местността на оазиса Сива (Siwa) е една доста малка обитаема територия, намираща се насред Западната египетска пустиня. Цели 550 км пустинен път го делят от столицата Кайро. От либийската граница обаче това отдалечено кътче отстои само на около 50 км. Маршрутите са по пътя за столицата Кайро.

Туристическите агенции там предлагат посещение на Сива като част от своите пакети. Друг вариант е да наемете кола, но е рисковано, ако не сте запознати с правилата за движение по пътищата в страната. Възможностите с такси и автобус са винаги сигурни.

Сива, която е едва 80 км. дълга и около 20 км. широка е изолиран малък оазис, в който духът на времето и традициите са успели да се съхранят в голяма степен. Населява се от близо 23000 души, предимно етнически бербери, които говорят на различни наречия. За малките си размери Сива е успял да се превърне в сравнително голям туристически център. Тук е изцяло забранена употребата на алкохол, а жените задължително са забрадени с традиционните си наметки, наричани милая. Чужденките тук е по-добре също да се покрият, за да не дразнят местното население. Основното, което ще хапнете тук са фурмите.

Самият град е построен около Шали. Това е старинна местност, която е изградена от тухли през 13 в. и оградена от стени, които са имали за цел да защитават хората от вражески нападения. С нарастване на броя на населението през годините, хората са решили вместо да строят града извън укрепителните стени, да построят във вътрешността им по-високи сгради. Някой от тях достигат до 5 етажа.

В рамките на градчето има колоритен пазар, на който можете да намерите старинни сребърни предмети, редки бродирани платове. Това място е популярно и сплетените си финикови кошници, както и с керамичните си съдове.

Една от туристическите атракции в Сива е Музеят на традиционната сиванска къща. Той е изграден от бивш канадски посланик, който пожелал да съхрани самобитната култура на това място.

През 2007 г. в тази част на египетската пустиня бе открита най-древната следа от човешки крак, чиято възраст, според предварителните оценки е около 2 млн. годинил. Това може би е най-важното откритие, правено някога от египетските учени.

Археолозите открили отпечатъка в кална вкаменелост, в която били открити и остатъци от растителен произход. Може да се окаже че той е по-стар и от известната вкаменелост Lucy – частично запазения скелет на човек-маймуна на възраст около 3 млн. години, открит през 1974 г. в Етиопия. Най-ранното свидетелство за човешкото присъствие на територията на Египет, открито досега, е било отпреди 200 000 години.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
шщшщшщ
шщшщшщ
21.03.2012 04:51
жтжтжтжтг
0
0