Храмът край Едфу (Temple of Edfu)

22.05.2010

На западния бряг на Нил, между местностите на Есна и Асуан се намира храмът на върховния бог с глава на сокол - Хор. Това е най-добре съхранилият се древен храм в Египет и е вторият най-голям след този в Карнак.

Храмът край Едфу е с наистина внушителни размери – с височина 36, ширина 79 и дължина 36 м.

Edfu Temple

Строителството на Храмът край Едфу е започнато през 237 г. пр.н.е., а е завършен двадесет години по-късно при династията на птолемеите в чест на Хор. Според преданията този каменен монумент е построен на мястото, където се е състояла митичната битка между Хор И Сет. Истината обаче е, че това е последният от поредицата издигнати храмове тук, като е завършен при Птолемей 12-и.

Основният строителен материал на храма е от пясъчник. Преди да бъде открит от пустинните пясъци са се подавали само пилоните на входа. Въпреки това за времето преди да бъде напълно разкопан опитни крадци са успели да отмъкнат някои ценни съставни части от светилището.

Храмът край Едфу (Temple of Edfu)

Надписите по стените на древноегипетския паметник предоставят важна информация за езика, митологията и религията по време на гръко-римски период в Древен Египет.

Преди да се влезе в същинската част на Храма край Едфу, върху тавана на предверието има изрисувани 6 групи крилати същества. По-навътре е разположена статуята на Бог Хор, която е 3 м. Висока и изкусно изработена от черен мрамор.

В основната зона има впечатляваща откъм размер хипостилна зала. Навсякъде по стените й има рисунки, гравирани върху пясъчния камък. Пресъздадени са множество релефи, които показват ритуални срещи между бог Хор и неговата съпруга Хатор. Това духовно светилище на Хор се свързва по-нататък с храма, посветен именно на жена му.

Следваща е т.нар. зала на Нил, в която в древните времена се е съхранявала светената вода, която е била нужна за ритуални церемонии. От западната страна на главния храм се влиза в малка зала-лаборатория, в която са се приготвяли кремове и ароматни отвари за намазване на статуята на бога-сокол, която е гравирана на стената. Рецептите за кремове са запазени и до днес. От тазилаборатория се влиза в съкровищницата на комплекса, в която са се пазили даровете за боговете.

Храмът край Едфу (Temple of Edfu)

За да се достигне до наоса в храма край Едфу, което е най-старата постройка в комплекса, трябва да се премине през залата за жертвоприношения. В най-древното помещение се смята, че навремето е стояла малката 60-сантиметрова позлатена дървена статуя на Хор, която редовно била къпана, преобличана и парфюмирана от жреците.

На 5 км. северно от Едфу може да видите още руините на една от седемте по-малки провинциални пирамиди, построени в долината на река Нил.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати