Фиордите на Западна Норвегия (Fjords of Norway)

29.10.2010
Fiords of Norway

Два от най-красивите фиорди в света се намират Западна Норвегия. Освен, че впечатляват с внушителниите си и грандиозни размери двата скални гиганта Гейрангерфиорд и Неройфиорд са едни от най-дългите на цялата планета. Разположени са на около 120 км един от друг в югозападната част на северната страна, като от Берген те се намират в посока североизток.

Едно от емблематичните неща за Норвегия са фиордите, но тези два гигантски екземпляра са определено най-популярните природни чудеса на страната. Неройфиорд е един от най-дългите и най-дълбоките в света. Той и неговият му конкурент са се образували преди около един милион години от ледници. С течение на времето те са си проправили път през планинските възвишения, образувайки дълбоки пропасти. В близост до морето фиордите не са толкова дълбоки, колкото във вътрешната си част, защото ледът в близост до континенталната част е по-дебел.

Причината фиордите да не замръзват през дългите зимни месеци, е че водата в тях не е солена. Това е най-явно при гиганта Гейрангерфиорд, който е дълъг цели 16 км. Височината на планинските му стени достига близо 2000 м в самото му начало. Много туристи посещават тази природна област, защото гледката на спокойните води, които отразяват околните възвишения и синьото небе, е наистина вшечатляваща. Причината морските води да са спокойни и без вълнение е, че тук липсват приливи.

За туристите тук се организират специални разходки с корабчета, които навлизат навътре из залива. По време на водната разходка могат да се видят красиви природни картини на водопади и изоставени постройки по хълмистите склонове, по които се отразяват по неповторим начин на слънчевите лъчин. Тук функционират някои малки ферми, които пускат козите си да пасат по стръмните склонове.

Фиордите на Норвегия

Неройфиорд е част от Согнефиорд, който със своите 250 км дължина навътре в сушата е най-дългият фиорд в Норвегия. Самият Неройфиорд се счита за най-тесния в света. Скалните му стени се издигат до 1500 м надморска височина, а наместа разстоянието между тях е по-малко от 250 м.

Още за Fjords of Norway.

4.3
Общо 11 гласували
5 7
4 2
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати