Великанската пътека

11.11.2010
Великанската Пътека

Великанската пътека (Giants Causeway) е едно от природните чудеса на Ирландия. Тези уникални скални образувания са се формирали в графство Антрим, на североизточния бряг на северната част на страната. Този природен феномен се намира само на около три километра на север от града, в който се прави популярния Бушмилс. За туристите раходка и оглед в спиртоварната е особено атрактивно и любимо занимание. Най-удобният начин да се доберете до Великанската пътека е с кола или автобус от Белфаст или Дери.

Районът на Великанската пътека е единственото място в Северна Ирландия, което е обявено за паметник на световното природно наследство през 1986 г. от ЮНЕСКО, както и за Национален природен резерват през 1987 г. от катедрата за опазване на околната среда на Северна Ирландия. Според една радиоанкета Великанската пътека е избрана за четвуртото чудо в Обединеното Кралство.

Този природен феномен Великанската пътека се е образувал преди около 50-60 милиона години, през Палеогена, в резултат на няколко вулканични изригвания. Тогава огромни маси от горещ базалт са били изхвърлени на повърхността. В резултат на изстиването му, той е бил раздробен на около 37 000 отделни каменни къса, които днес съставляват тази забележителност. Шестстенните колони и каменни дялове заемат участъка от крайбрежната ивица, като стигат до самото море.

Днес повечето от туристите в района идват тук, за да посетят пещерите, които са се образували между отделните каменни блокове, до които може да се стигне и с лодка. Някои от най-известните са Порткун и Рънкери. В района има и множество останки на разрушени замъци. Един от тях е дворецът Дънлус, който е бил построен през 13 в.

Giants Causeway

Той е издигнат върху огромна скала, до която се стига по пост, а отдолу остава страховитата и могъща гледка на морската пропаст. В посока изток от Великанската пътека е разположен замъкът Дънсеверик, който е по-стар и от Дънлус. Малко след него идва ред на датиращият от 14 в. дворец Кинбейн.

С този район са свързани и доста легенди. Една от тях разказва за войн великан на име Фин Маккул, който се захванал да прави насип в морето чак до остров Стафа в Шотландия. Причината гигантът да се захване с непосилната задача била прекрасна девойка, в която бил влюбен.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати