Колизеумът в Рим

16.02.2011
Римският Колизеум

Милиони туристи годишно минават през невероятните улици и площади на Рим, които свидетелстват за възникването и развоя на една велика цивилизация. За да разгледате Рим ще са ви необходими месеци, защото на всяка крачка изниква нещо ново и интригуващо, което носи със себе си дълга история. Добре е да знаете, че опашките през Колизеума, Форума, Историческия музей или пък Музея на Ватикана буквално са километрични. Пред Ватиканския музей хората, които се трупат, оформят опашка, дълга около 3-4 километра.

Един от символите на Рим – Колизеума (Colosseum Rome), в действителност не е толкова красив и блестящ, както сме свикнали да го виждаме по картички и филми. Колизеумът се намира близо до двореца на Нерон - „Domus Aurea“, който е построен след опожаряването на Рим през 64 г. Все пак тази достолепна сграда си остава колосален паметник на Рим. Доста поразрушен Колизеумът няма днес трибуни, често се налага човек да разчита на въображението си, за да си представи каква е била грандиозната гледка на това място в древността. Няма как да пропуснете и Триумфалната арка на император Константин I, която се намира точно до Колизеума.

Колизеумът носи славата на най-пространния и най-великолепния от амфитеатрите в Древен Рим. Този колосален исторически паметник е започнат от Веспасиан и завършен от Тит през 80 г. Името Колизеум му е било дадено към 8 век заради намиращия се до него легендарен вече Неронов колос. Тази статуя е реконструирана по-късно от наследниците на Нерон, които я превръщат в статуя на Сол - бога на Слънцето, като е добавена подходяща слънчева корона.

Колизеум в Рим

Археологическите проучвания на територията на Колизеума показват останки от множество сгради от тази епоха, намиращи се близо и около амфитеатъра. Известно е, че тези сгради са били иззети и разрушени след 64 г., когато Нерон решава да изгради там своята резиденция, включваща изкуствено езеро, доста вътрешни сгради и градини, за които се знае от текстовете на древните автори. Наричан Амфитеатър на Флавиите или също Амфитеатър на Цезарите, Колизеумът е построен от флавиите в началото на 1 като подарък към римските граждани.

Строежът на амфитеатъра отнема десет години. Веспасиан започва работата през 72 г., а неговият син Тит го открива през 80 г. с тържествени игри, които продължават сто дни. В амфитеатъра - по начало римско откритие, са се провеждали игри, включително битки между животни, убиване на затворници от животни и други екзекуции, военноморски войни (чрез наводняване на арената) и битки между гладиатори.

Изчислено е, че около 500 000 души са загинали в тези игри.

При откриването на Колизеума през 80 г. от н.е., по време на игрите, продължили 1000 дни, били избити повече от 5 000 животни: слонове, тигри, лъвове, лосове, хиени, хипопотами и жирафи. Колизеумът продължава да се използва четири и половина века, като за това време той е бил многократно реставриран и ремонтиран.

Колизеум Рим

Арената на Колизеума, където са провеждани представленията, гладиаторските игри и ловните сцени, е елипса с оси 76 м на 44 м и e направена от дърво, покрита с жълт пясък, който е пренесен от хълма Monte Mario. За строежа на сградата са използвани около 100 000 m3 травертин от кариера близо до река Тибър. Дори след толкова векове, Колизеумът в Рим продължава да се счита за един от най-ценните древни паметници на земята.

4.3
Общо гласували: 13
5 7
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати